ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης της εκλογής νέου προέδρου - Οι «διαφωνούντες» και οι «σκέψεις» Πολάκη

syriza
eurokinissi

Παρά το ήπιο κλίμα που επικράτησε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλειψαν οι δημόσιες διαφωνίες - Ποιες είναι οι ημερομηνίες κλειδιά στη «μάχη» της διαδοχής

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσε» τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας κι επισήμως την κούρσα της διαδοχής.

Ωστόσο, παρά την ήπια συνεδρίαση, δεν έλειψαν οι εντάσεις αλλά και οι δημόσιες διαφωνίες με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και οι οποίες θα τεθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να οριστικοποιηθούν.

Τι αποφασίστηκε

Την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο γύρους, από τη βάση του κόμματος αν κι εφόσον χρειαστεί, στο Διαρκές Συνέδριο, προς τα τέλη Αυγούστου, πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Το έκτακτο συνέδριο προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.

Επίσης αποφασίστηκε να οριστεί προσωρινά επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος με διευθυντή τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και γραμματέα τον Διονύση Καλαματιανό.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και κοινοβουλευτικοί εκρόσωποι οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Το χρονοδιάγραμμα

Δευτέρα 3/7: Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εκλογή νέου προεδρείου.

Τετάρτη 5/7: Νέα συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου. Στην Κεντρική Επιτροπή θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν στο διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου.

Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου κι αν είναι πάνω από δύο οι υποψήφιοι δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Έκτακτο συνέδριο το Νοέμβριο, με νέους συνέδρους για την εκλογή νέων οργάνων.

Οι διαφωνίες Σπίρτζη - Τεμπονέρα

Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Τεμπονέρας, διαφώνησαν με τις αποφάσεις ζητώντας μετάθεση της ημερομηνίας εκλογής του νέου Προέδρου του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο να γίνεται εκλογή προέδρου τον Αύγουστο χωρίς να έχουν τοποθετηθεί σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεια ζητώντας το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη και να βγουν από την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Την πρόταση Σπίρτζη υπερψήφισαν οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Παύλος Πολάκης, ο οποίος σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, κάτι που φάνηκε και από την απάντησή του, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση της ΠΓ, όταν συγκεντρωμένοι του φώναξαν «μην κάνεις πίσω» με τον βουλευτή να απαντά «Ποτέ δεν έκανα».

Αμέως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησε έκτακτο συνέδριο με εκλογή όλων των οργάνων και του Πρόεδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα:

Οι «σκέψεις» Πολάκη

Σχετικές ειδήσεις