Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Οι αφίξεις, οι σέλφι και η διαδικασία

Ορκωμοσία Βουλής: Λίγο μετά τις 11:00, ξεκίνησε η ορκωμοσία των 300. 

Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Οι αφίξεις, οι σέλφι και η διαδικασία
INTIME
7'

Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που θα απαρτίζουν την ελληνική Βουλή για την επόμενη τετραετία.

Ήδη από τις 9:00 – 9:30 άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι, με αρκετά πρόσωπα να είναι νέα στον χώρο.

Από νωρίς οι βουλευτές άρχισαν να καταφτάνουν στη Βουλή, για την ορκωμοσία που είναι προγραμματισμένη για τις 11:00.

Αρκετοί συνοδεύονταν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλοι δεν έχασαν και την ευκαιρία για την πρώτη... σέλφι στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Ευδιάθετη έφθασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή μαζί με τον σύντροφό της

Λίγο μετά τις 10:30 η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της και βουλευτή του κόμματος Διαμαντή Καραναστάση, έφτασε στη Βουλή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Εισερχόμενη δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως είναι μια μέρα χαράς και σημαντική για τους πολίτες, «γιατί έχουμε υποσχεθεί ότι θα είμαστε η φωνή τους και θα τους βάλουμε μέσα στη Βουλή. Μπαίνουμε, λοιπόν, καλή μας αρχή».

Νωρίτερα, εμφανώς σιγκινημένος έφτασε ο πατέρας της κυρίας Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Λίγο πριν είχε περάσει το κατώφλι της Βουλής και νέος βουλευτής του κόμματος Σπύρος Μπιμπίλας.

Σημειώνεται πως χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε πως επέλεξε την έδρα στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Σπύρος Μπιμπίλας: Τράβηξε τα βλέμματα στη Βουλή και δήλωσε έτοιμος για αγώνες

Ένα από τα νέα πρόσωπα στη Βουλή, θα είναι και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, εκλέχθηκε με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Μπιμπίλας έφτασε στη Βουλή φορώντας ένα πουκάμισο με… παπαγάλους, ενώ ήταν εμφανώς χαρούμενος για την ορκωμοσία του.

Κατά την άφιξή του, μάλιστα, έκανε και δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν στο περιστύλιο της Βουλής. «Σε όλη μου τη ζωή είμαι πάντα με αγώνες. Και εδώ το ίδιο θα κάνω» , είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπιμπίλας.


Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες έξω από τη Βουλή με τη Τζόρτζια Κεφαλά, η οποία επίσης έχει εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας. Η τραγουδίστρια των «Μπλε», θα καθίσει και αυτή για πρώτη φορά στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό "κατώφλι" του 3%. Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα "Σπαρτιάτες" με 12, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα "Νίκη" με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε - μεταξύ άλλων - το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Εκλογή προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι' εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή