ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «σωματοφύλακας» του Μητσοτάκη που θα διευθύνει τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης

Ο «σωματοφύλακας» του Μητσοτάκη που θα διευθύνει τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Έχει αναλάβει έναν εκ των κρισιμότερων ρόλων στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιτυχημένη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. 

Πίσω από κάθε ηγέτη κρύβεται μια ισχυρή ομάδα καταξιωμένων ανθρώπων που αποκωδικοποιεί, ιεραρχεί και υλοποιεί το όραμά του, εντοπίζει νέες προκλήσεις, συζητά και αναζητά λύσεις, σχεδιάζει ένα πλάνο, καθορίζει μια στρατηγική με χρονοδιάγραμμα, προβλέπει και εποπτεύει την εφαρμογή της πολιτικής, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και αφοσίωση.

Έναν εκ των κρισιμότερων ρόλων στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιτυχημένη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου έχει ο νέος υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη τον όρισε έναν εκ των τριών του «σωματοφυλάκων» του στο Μέγαρο Μαξίμου, με αρμοδιότητα τον νομοθετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, παραλαμβάνοντας εν ολίγοις τη σκυτάλη από τον επικεφαλής πλέον της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μαζί με τους έτερους υπουργούς Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο, Άκη Σκέρτσο και Μάκη Βορίδη θα είναι οι πιο στενοί και αξιόπιστοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα βρίσκονται επί ποδός και σε συνεργασία με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η ομάδα αυτή θα εισηγείται την κυβερνητική ατζέντα και θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Νομική Αθηνών και στο Χάρβαρντ, είναι έμπειρος, ικανός δικηγόρος και δεινός διαπραγματευτής έχοντας κλείσει πολλές μεγάλες διεθνείς συμφωνίες. Με ενεργή επαγγελματική παρουσία στις ΗΠΑ και την Ελλάδα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο διασυνδέσεων στα διεθνή κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Πέρα από τα νομικά, έχει άριστες γνώσεις στα οικονομικά και στις διεθνείς σχέσεις και διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στη διαχείριση πολύπλοκων ζητημάτων και την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να του ανατεθεί παράλληλα και η ανάληψη του ρόλου των διεθνών επαφών της κυβέρνησης για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων.

Συνάμα, η τοποθέτησή του στον πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού δίνει ένα διεθνή αέρα και μια νέα πνοή στο μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται υπέρμαχος της υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών που τέμνουν κρίσιμα και επίμαχα ζητήματα. Οι πρώτες πινελιές του θα είναι ορατές κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Την περίοδο της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού για να αναλάβει ως επικεφαλής τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα των δανειστών. Σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αντεπεξήλθε των προσδοκιών και πρωταγωνίστησε με σύνεση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην αντιμετώπιση παράλογων απαιτήσεων των δανειστών.

Η επάνοδος του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο μετά τη διπλή δικαστική απαλλαγή αναφορικά με την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση με ανυπόστατες, όπως αποδείχθηκε, κατηγορίες.

Μετά το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο κατέστη αμετάκλητο, ο Σταύρος Παπασταύρου σε δήλωσή του τόνισε πως δαιμονοποιήθηκε και υπήρξε στόχος μιας επιχείρησης δολοφονίας χαρακτήρα, λόγω της πολιτικής του δράσης με τη ΝΔ και της συνεργασίας του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Εκατοντάδες τα δημοσιεύματα λάσπης για τη λίστα Lagarde, τα Panama Papers, ακόμη και για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πρωτοφανής η επανειλημμένη συκοφαντική αναφορά στο όνομά μου ακόμη και από τον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι και προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ έβγαλαν σε βάρος μου και της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ο ορισμός της πολιτικής δίωξης δηλαδή, αλλά και ο ορισμός της σκευωρίας. Οι διώκτες μου ήταν αδίστακτοι. Επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, εκβίασαν, έφτασαν μέχρι να αποκρύψουν έγγραφο που αποδείκνυε την αθωότητά μου» σημείωσε.

Θεωρείται άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», με υψηλές ικανότητες και χαμηλό προφίλ.

Μάλιστα, πληροφορίες τον φέρουν, μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, και ως έναν από τους ανθρώπους που σκέφτεται ο πρωθυπουργός να ορίσει επίτροπο της Ελλάδας μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.