ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γρίφος των υποψηφιοτήτων και φόβος ενός «ατυχήματος» στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γρίφος των υποψηφιοτήτων και φόβος ενός «ατυχήματος» στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι ορισμένοι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν σε «Κούγκι» τη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Στην εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν σκοπεύουν να μπουν στην «κούρσα» για την ηγεσία, υπολογίζοντας ότι στην «αρένα» θα ριχθούν 2 ως 4 «μονομάχοι».

Την ίδια στιγμή, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς κάποιοι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου, κάτι που αν τελικά συμβεί, θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου.

Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεαρή πρώην υπουργός φέρεται να πραγματοποιεί σειρά επαφών με κομματικούς -και όχι μόνο- παράγοντες, που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν και να την ενισχύσουν.

Και όπως φαίνεται από τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, μια πιθανή υποψηφιότητα της θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, από το όλο κόμμα. Είναι προφανές ότι θα έχει τη στήριξη των «6+6», δηλαδή της «Νέας Φρουράς» στελεχών του κόμματος, μεγάλου τμήματος της «Ομπρέλας», κορυφαίων στελεχών που δεν ανήκουν σε κάποια τάση, αλλά και αρκετών από την «Κίνηση Μελών» που εκτιμούν ότι η επιλογή της αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αρκετά στελέχη της «Ομπρέλας» προωθούν ήδη την υποψηφιότητα του – όχι, όμως, αντιπαραθετικά με εκείνη της Έφης Αχτσιόγλου, όπως αναφέρουν, υπονοώντας ότι θα τη στηρίξουν σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Μοιάζει πιθανό ο πρώην υπουργός Οικονομικών να κάνει το μεγάλο βήμα, αν και γνωρίζει ότι οι πιθανότητες του να επικρατήσει δεν θα είναι μεγάλες.

Κοντά στο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται πως είναι ο Νίκος Παππάς. Ο άλλοτε στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, συζητάει ήδη με αρκετά πρόσωπα στην Κουμουνδούρου και φαίνεται ότι θα έχει τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους της πρώην -πλέον- «προεδρικής» ομάδας. Αν αποφασίσει όντως να κατέβει, θα είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος της Έφης Αχτσιόγλου.

Είναι, πάντως, δεδομένο ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι ορισμένοι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν σε «Κούγκι» τη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Στην πραγματικότητα αναφέρονται στον Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και σε άλλα στελέχη της πλειοψηφίας, που θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν το χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, για την εκλογή του νέου αρχηγού και να μεταφέρουν τις διαδικασίες για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως σημειώνουν, αν συμβεί αυτό, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει σημάδια διάλυσης, καθώς η ανασύνταξη όχι μόνο δεν θα προχωρήσει, αλλά θα είναι, πλέον, ανοιχτός ο δρόμος της δημοσκοπικής κατρακύλας.

Διαβάστε επίσης:

Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μοναδικός αντίπαλος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βίτσας προτιμά τον Τσακαλώτο - Τι ζητά από τον Τσίπρα

«Καρφιά» και από Ζαχαριάδη σε Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Χαρίτση