ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης, η στρατηγική της νέας «Νέας Δημοκρατίας» και η αλλαγή πίστας για την Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης, η στρατηγική της νέας «Νέας Δημοκρατίας» και η αλλαγή πίστας για την Ελλάδα
Eurokinissi

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη συνίσταται στη διαρκή και… ισοπεδωτική παραγωγή κυβερνητικού έργου με πολύ ισχυρό αποτύπωμα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της νέας θητείας

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή έδειξε ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στη διαδικασία μεγάλων εκπλήξεων και πλειοδοσίας παροχών θέλοντας να δείξει ότι στόχος του είναι να αλλάξει την Ελλάδα και όχι να υιοθετήσει παλαιοκομματικές πρακτικές του τύπου «Τσοβόλα δώσ΄τα όλα».

Ο πρωθυπουργός βλέπει το πρόβλημα που υπάρχει στον χώρο της αντιπολίτευσης και επιχειρεί με θεσμικό τρόπο να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς του αντιπάλους προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό momentum από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της νέας κυβερνητικής θητείας.

Οι φορολογικές παρεμβάσεις, αλλά και οι αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια θα δώσουν ακόμη περισσότερους πόντους στον Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε συνεχή εσωστρέφεια και περιδίνηση και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Μητσοτάκης με τις παρεμβάσεις του υπέρ μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών θέλει να «χτίσει» ένα πολύ ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο, ώστε στη συνέχεια να έχει τη στήριξη του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, όταν θα προχωρήσει στα… σκληρά, δηλαδή, στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αναπόφευκτα θα έχουν πολιτικό κόστος.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης με φιλολαϊκά μέτρα στοχεύουν στη διατήρηση του θετικού momentum τόσο κατά τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές του 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτιμά να προβάλλει τη «νέα Νέα Δημοκρατία» την οποία εμπιστεύτηκαν υπό την ηγεσία του στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες, πέραν της παραδοσιακής δεξαμενής της ΝΔ, ώστε να εκπέμψει ένα μήνυμα ότι δε θα διαψεύδει κανέναν από τους ψηφοφόρους που επέλεξαν να συστρατευτούν σε αυτό το πλατύ ποτάμι του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού.

«Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και γίνεται Ευρώπη», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθώντας να οριοθετήσουν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής δίνοντας έμφαση σε ένα νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθούν θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά. Γι΄αυτό και η ομιλία του Μητσοτάκη την Πέμπτη είχε και ιδεολογικό πρόσημο και διέτρεξε το φάσμα από τον αστικό εκσυγχρονισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου, μέχρι τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.