ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο - Προς ψήφιση μέχρι τα τέλη του μήνα

Ψήφος αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο - Προς ψήφιση μέχρι τα τέλη του μήνα

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη Ιουλίου

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε την ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά.

«Να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις 18 Ιουλίου και να τεθεί προς ψήφιση μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021, ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε σχετική ανάρτηση για τον νέο νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών».

«Την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών», αναφέρει η ανάρτηση της υπουργού.