ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για το αυξημένο κόστος των ναύλων

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για το αυξημένο κόστος των ναύλων

Tο κόστος των καυσίμων και ο πληθωρισμός στον κλάδο έχουν μειωθεί και οι αυξήσεις ενέχουν πρακτικές αισχροκέρδειας

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για το ζήτημα με το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ενόψει της σημερινής έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί και στόχος είναι να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και να λειτουργήσει καλά ο ανταγωνισμός.

«Κάθε οργανωμένη πολιτεία έχει δύο δυνατότητες, η πρώτη είναι ο ανταγωνισμός και η επιτροπή ανταγωνισμού και η δεύτερη οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια, υπάρχει και ειδική υπηρεσία που οφείλει να κάνει ελέγχους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» ανέφερε. Επισήμανε πως «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».

Το όπλο που έχουμε πρωτίστως είναι ο ανταγωνισμός, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει το υπουργείο Ναυτιλίας με συγκεκριμένους κανόνες. «Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι η πρώτη και βασική απάντηση, πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε καρτέλ» τόνισε.

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Πρωτίστως ο πολίτης είναι στο μυαλό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέσο άνθρωπο, αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν θα τον υπερασπιστεί κανείς».

Πρόσθεσε ότι και ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί με την ιστορία, γι' αυτό και θα διερευνηθεί το ζήτημα, ήδη διερευνάται από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι' αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις».

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ακολουθήσει σύσκεψη με ακτοπλόους.

Η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα διεξαχθεί με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και το απόγευμα θα γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοπλόων.

Στόχος είναι να διερευνηθεί σε βάθος κατά πόσο οι υψηλές τιμές των ακτοπλοικών εισιτηρίων, ενώ το κόστος των καυσίμων και ο πληθωρισμός στον κλάδο έχουν μειωθεί, ενέχουν πρακτικές αισχροκέρδειας, απέναντι στις οποίες η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει μηδενική ανοχή.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το ενδεχόμενο που εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Ναυτιλίας είναι είτε φορολόγηση των υπερκερδών, είτε πλαφόν στο περιθώριου κέρδους με βάση μια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς.

Σήμερα παρουσιάζεται το οικονομικό νομοσχέδιο - Τι θα περιλαμβάνει

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι και δίνεται προς διαβούλευση το οικονομικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θα γίνουν στις 13:00 από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε άγιοι βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τονισε ο κ. Χατζηδάκης στο ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής τόνισε ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με την χρήση ψηφιακών εργαλείων.

«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδοματων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις τράπεζες είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».

Για την ένταξη στις ρυθμίσεις για χρέη είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο ειδών ρυθμίσεις, η πρώτη με 120 δόσεις. «Εμείς τι λέμε σε αυτούς που χρωστούν; Ελάτε να δώσετε 2 δόσεις και θα θεωρηθείτε ρυθμισμένοι. Ερωτώμαι γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για τις νέες οφειλές μετά το 2019 επελέγη το καθεστώς των 72 δόσεων, αυτό είναι 7 χρόνια, δεν είναι λίγο. Υπάρχουν άλλοι που τα πληρώνουν αμέσως. Είναι ευνοϊκό το καθεστώς. Αν υποχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, περνάμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος. Γι αυτό λέω ότι υπάρχει προθεσμία και να την εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες μας στο υπάρχον πλαίσιο».