ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ο Μητσοτάκης συναντάται με τον Ερντογάν

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ο Μητσοτάκης συναντάται με τον Ερντογάν
Eurokinissi

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός συναντάται διαδοχικά με ηγέτες ξένων κρατών. 

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι δύο πιάνουν το νήμα των μεταξύ τους συναντήσεων μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες.

Ο διάλογος των ηγετών μπροστά στην κάμερα:

Ερντογάν: «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο κύκλος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το πρωί με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφκι (Dimitar Kovachevski). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνσή τους.

Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά τις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία. Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.