ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στα χέρια του κόμματος η εκλογική διαδικασία

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στα χέρια του κόμματος η εκλογική διαδικασία

Σε τι συμφώνησαν οι τέσσερις υποψήφιοι

Τον πλήρη έλεγχο στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνει η Κουμουνδούρου, καθώς οι: Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας, συμφώνησαν με τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, για τους βασικούς όρους της αναμέτρησης.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.00. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, το κόμμα αναλαμβάνει πλήρως την όλη εκλογική διαδικασία, με σκοπό να παρέχει στους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας ίσες ευκαιρίες και να μην υπάρχει κάποιος ή κάποια που απολαμβάνει «προνομίων».

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέσει ο ίδιος τους πόρους που θα χρειαστούν για την εκλογική καμπάνια. Τα σποτ, με απλά λόγια, θα πληρωθούν από το κόμμα και θα έχουν ως στόχο να πείσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνα που είχαν ψηφίσει και πέρσι τον Αλέξη Τσίπρα, να προσέλθουν στις κάλπες. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να έρθουν να εγγραφούν και νέα μέλη, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα, αποφασίστηκε ότι τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης (Αυγή, Εποχή, left.gr, Στο Κόκκινο 105.5) θα διαθέσουν ίσο χρόνο και χώρο στους υποψήφιους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενώντας καθημερινά θέματα, ενδεχομένως και μια ειδική ενότητα, που θα αφορά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Τέλος, το γραφείου Τύπου του κόμματος θα αναλάβει την καθημερινή διανομή δραστηριότητας όλων των υποψηφίων.

Αποφασίστηκε, επίσης, να στηθούν όσα εκλογικά είχαν στηθεί το 2022 - τότε που μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρα - ενώ το αντίτιμο θα είναι 2 ευρώ. Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα είναι φέτος πολύ πιο εύκολη η διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει η εκλογή της Κεντρική Επιτροπή που υπήρχε πέρσι.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές δεν θα έχουν μόνο τα ως σήμερα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι πολίτες θελήσουν να εγγραφούν από εδώ και πέρα, ακόμα και την ημέρα και την ώρα που θα πάνε να ψηφίσουν. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να γραφτούν μέλη του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει να δηλώσει «φίλος».

Τέλος, όσων αφορά στο debate, οι τέσσερις υποψήφιοι θα αποφασίσουν μεταξύ τους τους όρους διεξαγωγής, όμως η διαδικασία θα γίνει υπό την αιγίδα της Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Παππάς φέρεται να επέμεινε στην πρόταση του για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, κάτι που δεν φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους υποψήφιους, που προκρίνουν τη μία συζήτηση.