ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς

Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ρόδο και να χάσουν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών. 

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι αναγκάστηκαν να τις χάσουν εξαιτίας των πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ο πρωθυποργός μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV και στην εκπομπή «Good Morning Britain».

«Για όσους αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους στη Ρόδο λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα τους προσφέρει μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών την επόμενη Άνοιξη ή το Φθινόπωρο για να επιστρέψουν στο νησί και να απολαύσουν τις φυσικές του ομορφιές» τόνισε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών έγινε εκκένωση 20.000 ανθρώπων με ασφάλεια, πως δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή και δεν υπήρχαν τραυματισμοί.

«Πάντα είχαμε φωτιές, αλλά αυτό που έχει αλλάξει λόγω της κλιματικής κρίσης είναι η έντασή τους» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η καταστροφική πυρκαγιά επηρέασε το 1/5 του νησιού, αλλά τώρα η Ρόδος έχει επιστρέψει στην κανονικότητά της και πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

«Η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί επέστρεψε στην κανονικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσκάλεσε τους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ολοκληρώθηκε η βασική φάση της καταγραφής ζημιών σε Ρόδο.

Από την πρώτη στιγμή, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.

Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

  • Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) κανένα δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), (β) 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο Δήμων, (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Επίσης, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών στο νησί της Ρόδου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον Δήμο, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα δρομολογήσουν – εάν απαιτηθεί – και την επόμενη περίοδο επίσκεψη στο νησί σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

Σχετικές ειδήσεις