ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα την Τρίτη η Μελόνι – Η συνάντηση με Μητσοτάκη για μεταναστευτικό, σύμφωνο σταθερότητας

Στην Αθήνα την Τρίτη η Μελόνι – Η συνάντηση με Μητσοτάκη για μεταναστευτικό, σύμφωνο σταθερότητας
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, θα είναι την Τρίτη (29/8) στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας στο «τραπέζι» των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με μία σειρά από ιταλικά media, αλλά και με πληροφορίες που μετέδωσε ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης ανταποκριτής του Alpha στη Ρώμη, η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται στην Ελλάδα την Τρίτη. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας θα κάνει ένα ταξίδι – αστραπή στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να μπει το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η υπογραφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της Ιταλίας στην προσπάθεια που κάνει να βρει χώρες που θα υποστηρίξουν τη θέση της. Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι η «γέφυρα» ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη Συντηρητική Ομάδα ενώ τονίζουν πως Αθήνα και Ρώμη έχουν ευθυγραμμιστεί πάνω σε πολλά θέματα γύρω από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επιπλέον, οι Ιταλοί αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και το θέμα των μεταναστευτικών πιέσεων καθώς Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο από τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες. Και σε αυτό τον τομέα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει κοινός τόπος και τονίζουν το κοινό αίτημα των δύο χωρών για κεντρική αντιμετώπιση σε κοινοτικό επίπεδο. Ελλάδα και Ιταλία παραμένουν σταθερά υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να διευθετηθεί και να οριοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυστηρότερους κανόνες εισόδου στις χώρες.