ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μελόνι: Μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας στο τραπέζι

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μελόνι: Μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας στο τραπέζι
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στο περιθώριο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός συζήτησαν σημαντικά θέματα.

Την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (31/8) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο εργασίας στην Ιταλίδα ομόλογό του. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε το Mεταναστευτικό, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες ροές.

Άλλα φλέγοντα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η οικονομία, το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και ζητήματα εξοπλισμών. Πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε συζήτηση για κορβέτες που πιθανόν να προμηθευτεί η Αθήνα από τη Ρώμη.

Ένα ακόμα θέμα που κυριάρχησε, ήταν το Σύμφωνο Σταθερότητας με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επιδιώκει τη συγκρότηση ενός μετώπου με την Ελλάδα και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έτσι ώστε να μην επιστρέψουν – τουλάχιστον άμεσα – οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι συζήτησαν για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία. Έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Συζητήθηκαν ακόμη κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις.

Στο Μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ' ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του συμφώνησαν στη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.