ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Αλλαγή γραμμής στην κυβέρνηση λόγω φυσικών καταστροφών

Κυριάκος Μητσοτάκης, ΔΕΘ
Eurokinissi

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και συνολικά η κλιματική κρίση μεταβάλλουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς ότι η ΔΕΘ θα ήταν μία ευκαιρία για την κυβέρνηση να μπορέσει να εδραιώσει την πολιτική της για φύγει προς τα εμπρός οι ραγδαίες εξελίξεις τόσο με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που έπληξαν τον Έβρο αλλά και με τις σφοδρές πλημμύρες που κατέστρεψαν κατά κύριο λόγο τη Μαγνησία και το Βόλο αλλάζουν άρδην την ατζέντα της κυβέρνησης.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει έντονος προβληματισμός και φυσικά καμία απολύτως διάθεση για πανηγυρικές εκδηλώσεις. Με δεδομένο, παράλληλα, ότι το οικονομικό «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι αρκετά μικρό, η έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις και στις πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει σελίδα.

Η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και η αποτίμηση των ζημιών θα είναι πλέον το πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός αυτές τις μέρες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το war room της πολιτικής προστασίας και την Παρασκευή αναμένεται να ανέβει στον Έβρο για να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την αποκατάσταση των υλικών και των περιβαλλοντικών ζημιών.

Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να πέσει όλη η κυβέρνηση πάνω από τη Θεσσαλία και να λυθούν άμεσα τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Για αυτούς τους λόγους προγραμματίζεται και επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Βόλο και στη Μαγνησία. Γίνεται πλέον σαφές ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ αναπροσαρμόζεται και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και στη συνέντευξη τύπου θα κινηθεί περισσότερο στα ζητήματα που αφορούν την οχύρωση της χώρας έναντι των φυσικών καταστροφών.

Όλη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από πλευράς κυβέρνησης θα κινηθεί μόνο γύρω από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς περαιτέρω τυμπανοκρουσίες.