ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 3 άξονες στην ομιλία της ΔΕΘ - Πολιτική Προστασία, μεταρρυθμίσεις, οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 3 άξονες στην ομιλία της ΔΕΘ - Πολιτική Προστασία, μεταρρυθμίσεις, οικονομία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα δώσει έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες. Η Πολιτική Προστασία, η ανασυγκρότηση Θεσσαλίας και Έβρου και οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου (16/9) στη ΔΕΘ. Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς διαφορετικό από άλλες χρονιές. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο υποτονική, δεν υπάρχει κανένας πανηγυρικός χαρακτήρας καθώς είναι νωπές οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει η συνηθισμένη… παρέλαση υπουργών καθώς όσοι δεν είναι στο Συντονιστικό της Λάρισας θα βρίσκονται στα γραφεία τους.

Στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στις 20:00 στο Βελλίδειο ο κ. Μητσοτάκης, θα δώσει έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες. Ο κυριότερος θα αφορά το θέμα της Θεσσαλίας, του Έβρου και των περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές. Η γρήγορη αποκατάσταση και η αλλαγή όλων όσων πρέπει για να υπάρχει περαιτέρω πρόληψη στο μέλλον, θα είναι από τα βασικά σημεία που θα θίξει.

Αναφορικά με την Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σοβαρές αλλαγές. Πληροφορίες, που μετέδωσε το Open, κάνουν λόγο και για την τοποθέτηση ενός επιχειρησιακού προσώπου ως επικεφαλής. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για ενίσχυση του στόλου εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης αλλά και περαιτέρω παρεμβάσεων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για μία σειρά δομικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία έτσι ώστε η Ελλάδα να κάνει τα βήματα που απαιτούνται προς τα στάνταρ που απαιτούνται σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, χώρα.

Στο οικονομικό σκέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μία πιο λιτή «δέσμη» μέτρων. Ήδη γνωστό είναι ότι δεν θα συνεχιστεί τη νέα χρονιά το Market Pass, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί το «ξεπάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των συντάξεων. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να είναι μικρότερο από πέρσι αλλά θα δοθεί Ιανουάριο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό του επιδόματος θέρμανσης. Το μεγάλο ερώτημα αφορά το αν θα δοθεί και επιδότηση στην αντλία, όπως έγινε και πέρσι. Τέλος, από τον πρωθυπουργό, αναμένεται να ανακοινωθούν και περαιτέρω λεπτομέρειες για το Youth Pass, για το οποίο οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις από τον Νοέμβριο.