ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα με τον Στέφανο Κασσελάκη - Τα σενάρια και οι προκλήσεις

Στέφανος Κασσελάκης
Eurokinissi

Είναι σαφές λοιπόν ότι η επόμενη μέρα του εσωκομματικού «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Για να μην έρθει η ρήξη, πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και παρεμβάσεις...

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης και το ερώτημα της επόμενης μέρας των εκλογών είναι τι θα γίνει τελικά. Θα υπάρχουν αποχωρήσεις, διερωτούνται πολλοί στο παρασκήνιο. Στο προσκήνιο, όμως, οι περισσότεροι μιλούν για ενότητα αν και οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις δεν θα αργήσουν.

Κι αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου πλέον συγκρούονται δύο κόσμοι, ο ένας που πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει γνώσεις πολιτικής και όταν βγει από τον κόσμο του Instagram και των social media θα γίνει «περίγελο των αντιπάλων του» και από την άλλη υπάρχουν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος θα φέρει την αλλαγή και θα φύγουν από τον χώρο τα παλιά κομματικά στελέχη, τα βαρίδια...

Οι δεύτεροι, μάλιστα, φαίνονται αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» την Κουμουνδούρου από τα πρόσωπα, που - όπως λένε - ευθύνονται για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές του καλοκαιριού. Γιατί, όπως επιμένουν, δεν κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε ούτε να πείσει αλλά ούτε και να κρατήσει τους ψηφοφόρους του.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η επόμενη μέρα του εσωκομματικού «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Για να μην έρθει η ρήξη, πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και παρεμβάσεις...

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει στη Βουλή στις 12:00 τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημά το βράδυ της εκλογής του.

Αποστολάκης: Καλό θα είναι να δεχθούν ότι ο Κασσελάκης είναι ο αρχηγός - Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι

Η επόμενη ημέρα στο κόμμα χρειάζεται καθαρές θέσεις και καθαρές κινήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, διαμήνυσε στο πρώτο μήνυμά του ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ με τον Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Υπογράμμισε πως μετά την αναμέτρηση καλό θα είναι να δεχθούν όλοι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αρχηγός του κόμματος. Εάν δεν γίνει, το εγχείρημα δεν θα πετύχει, πρόσθεσε και τόνισε πως είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές. Η κοινωνία δεν του είπε να ξανακάνει τα ίδια, σημείωσε με νόημα.

Επανέλαβε ότι πρέπει να δεχθεί όλο το σύστημα πως υπάρχει ένα καινούργιο ξεκίνημα, τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα σειρά.

Παράλληλα, αγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να καταπιείς το γεγονός ότι κάποιος μέσα σε 20 ημέρες κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του και με τέτοια διαφορά. Αν δεν το κάνουν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, προειδοποίησε.

«Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση» υπογράμμισε.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για νίκη Κασσελάκη: Δεδομένη η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεδομένη χαρακτήρισε την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Πρέπει να κρατήσουμε τη μαζική συμμετοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της επιλογής της Έφης Αχτσιόγλου, τονίζοντας στο MEGA: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Θέλω να συγχαρώ τον Στέφανο Κασσελάκη για τη νίκη του. Σήμερα είμαστε σε μια επόμενη μέρα. Η μάχη μας είναι να είμαστε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Στο ερώτημα αν τελικά η Έφη Αχτσιόγλου παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε: «Η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη».

Νίκος Παππάς: Ο Κασσελάκης έχει εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα αξιώσει παραιτήσεις

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη έδωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο Νίκος Παππάς.

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, είπε ότι ο νέος πρόεδρος έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τον μετασχηματισμό σε μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.

Ερωτηθείς για την πρώτη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προσδιόρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται από την Αριστερά έως το δημοκρατικό κέντρο.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη διαδικασία διεύρυνσης προς το Κέντρο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αν θα είναι στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, είπε πως δεν θα αξιώσει παραιτήσεις για να μπει. Δεν θα είναι πρόβλημα αυτό για μας, προσέθεσε. Περαιτέρω, έκανε λόγο για ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.

Καραμέρος: Μπαίνει σε διαφορετική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη - Κανείς δεν παίρνει «λευκή επιταγή»

«Στήριξα την Έφη Αχτσιόγλου και δεν άλλαξα ποτέ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, λίγες ώρες μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Ερωτηθείς τι ψήφισε χθες, ο κ. Καραμέρος απάντησε: Θα μου επιτρέψετε να μην σας πω και πρόσθεσε: Ήμουν ένας από τους 150.000 που ήρθαν και την προηγούμενη Κυριακή και τη χθεσινή και έδωσαν εντολή για το νέο κύμα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικό για ένα ανοικτό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα που μπαίνει σε μια διαφορετική τροχιά.

«Χθες μπήκε σεμια υπερβατική γραμμή στην ελληνική κοινωνία με την εκλογή του κ. Κασσελάκη, ο οποίος δεν εξελέγη μέσα από μηχανισμούς», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή και ότι όλοι θα κριθούν στην πορεία.

Αυτός θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τον Αλέξη Τσίπρα και με Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει εύκολο δρόμο. Με τον Κασσελάκη τα πράγματα δεν θα είναι γραμμικά και συνηθισμένα αλλά ούτε και εύκολα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «τρία σε ένα». Εκτός από ηγεσία να αλλάξει και δομή. Θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ της Βουλής, με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο. Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, όπου Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη νέα προεδρική πλειοψηφία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, η βιτρίνα δηλαδή του μαγαζιού, στο οποίο ο ίδιος θα ανεβάζει συνεχώς βίντεο, θα πρωταγωνιστεί καθημερινά στο διαδίκτυο και στις εκπομπές λάϊφ στάϊλ και την ίδια στιγμή θα προσπαθεί να μάθει πολιτική...

Σχετικές ειδήσεις