ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ, την Τετάρτη το Υπουργικό και την Πέμπτη η ΚΟ της ΝΔ

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ, την Τετάρτη το Υπουργικό και την Πέμπτη η ΚΟ της ΝΔ

Το πρωί της Τρίτης, στις 11:00, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ και την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αύριο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό. Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, με εξαίρεση τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες εκεί δεν συμβάλουν προς το παρόν στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πρόσθεσε επίσης και σχολεία στο νομό Φθιώτιδας που επίσης αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά.

«Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και συνεργεία των ΟΤΑ πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέμματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα», διαβεβαίωσε ο κ. Μαρινάκης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ που επιχειρούν ή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε περιοχές της Θεσσαλίας καθώς και στα πλοία και εναέρια μέσα που επίσης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Παρέθεσε στη συνέχεια επίσης αναλυτικά δυναμικό και μέσα που έχουν κινητοποιηθεί καθώς και παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο ορεινό και πεδινό δίκτυο.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την ενεργοποίηση ήδη από χθες του μηνύματος 112. «Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Ντάνιελ στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της, στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, ταχύτερους σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες. Ανέφερε ότι στην ειδική πλατφόρμα έχουν ήδη καταχωρηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικές αιτήσεις ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

Έκανε μνεία επίσης στις νέες πληρωμές πρώτης αρωγής που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους ώστε να χτίσουν ξανά όσα έχασαν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία από σήμερα το πρωί της πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας. «Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζοντας τη συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε επίσης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με το διπλασιασμό του προσωπικού παράλληλης στήριξης των μαθητών, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών.

Είπε ακόμη ότι «ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους».

Υπογράμμισε πως «η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».