ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο απομακρύνεται, η διάσπαση πλησιάζει

ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο απομακρύνεται, η διάσπαση πλησιάζει
IN TIME

Οριστικά φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο της πραγματοποίησης του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2023, καθώς η νέα ηγετική ομάδα αναζητά χρόνο για να οργανωθεί, την ώρα που μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος δείχνει να ασφυκτιά με τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας, τα Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρονται ως μια μεγαλοπρεπή προεδρική φιέστα. Αυτό δεν συνέβαινε ούτε καν την εποχή της απόλυτης παντοδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα. Συνήθως, οι συγκρούσεις είναι έντονες, είτε για θέματα κομβικής σημασία, είτε για διαδικαστικά.

Επομένως, μπορούν όλοι να αντιληφθούν ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, ο προσυνεδριακός διάλογος και το Συνέδριο, αυτό καθ’ αυτό, θα μοιάζουν με «πόλεμο», αν πραγματοποιηθεί όπως προβλέπονταν, στις αρχές Νοεμβρίου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσο και αν ακούγεται περίεργο, η πλευρά των ηττημένων των εκλογών, ενδεχομένως και να είναι σε θέση να ελέγξει τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποτελέσει αναμφίβολα πλήγμα στο κύρος του νέου αρχηγού και θα καταστήσει εντελώς δυσλειτουργικό το κόμμα.

Αυτό το γνωρίζει καλά η νέα ηγετική ομάδα. Και είναι σαφές ότι θα δεν θα ρισκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλες οι πληροφορίες συγκλείνουν στο ότι το Συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση μέσα στο 2023. Ακόμα και αν προβληθούν δικαιολογίες που δεν θα είναι επαρκείς, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική θητεία των 20 ημερών που θα πρέπει να υπηρετήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη της «Ομπρέλας» που πιστεύουν ότι η επιμονή του νέου αρχηγού τους να παρουσιαστεί στο στρατό όσο το δυνατόν πιο σύντομα, σχετίζεται με την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να πάει το Συνέδριο όσο πιο πίσω μπορεί.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αιτία πολέμου για το μισό, σχεδόν, κόμμα. Είναι, όμως, πιθανό να οδηγήσει την ομάδα των σκληρά διαφωνούντων εκτός Κουμουνδούρου, αρκετά νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν να πράξουν.

Μάλιστα, από το επιτελείο Κασσελάκη δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μια «εθελουσία έξοδος» της «Ομπρέλας», χωρίς να «χυθεί αίμα» στην «αρένα» του Συνεδρίου, θα τους διευκολύνει πάρα πολύ τη ζωή – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επιδιώκουν.