ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Μάλτα για τη Σύνοδο EUMED 9 - Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Μάλτα για τη Σύνοδο EUMED 9 - Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής των EUMED-9, αναμένεται να γίνει προεργασία για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και για τη στάση που θα κρατήσουν οι χώρες της Μεσογείου σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα. Στην κορυφή της ατζέντας θα μπει το μεταναστευτικό, με τη θέση της Ελλάδας να είναι πάγια. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και στη στήριξη χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην ελληνική πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει το «παζάρι» με τις Βρυξέλλες. Τέλος, στο τραπέζι θα πέσει και η Κλιματική Αλλαγή και το πόσο επηρεάζει τις χώρες του Νότου, με έντονη πλέον την ανάγκη για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση καταστροφών.