ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιστροφή» Μητσοτάκη στα εθνικά και στο μεταναστευτικό

«Επιστροφή» Μητσοτάκη στα εθνικά και στο μεταναστευτικό
Eurokinissi

Τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και του μεταναστευτικού επιστρέφουν στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ως ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και όλους τους Έλληνες χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», της πρώτης από τις τρεις Belharra που θα παραλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός τονίζει στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ότι η δέσμευση στην οποία είχε προχωρήσει πριν από 30 μήνες για σύγχρονα πολεμικά σκάφη και αποτελεσματικά μαχητικά γίνεται πραγματικότητα.

Και υπογραμμίζει πως παρά τις δυσκολίες των καιρών «και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. «Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών», όπως επισημαίνει.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!

Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει.

Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!».

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο της θέσεις της χώρας μας για το μεταναστευτικό. Δύο «καυτά» ζητήματα, το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ε.Ε. αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της EPC αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή, στη Γρανάδα. Παρότι τελικώς δεν θα παρίσταται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εργασίες της σημερινής Συνόδου, λόγω μιας «βαριάς γρίπης που τον ταλαιπωρεί», σύμφωνα με την προεδρία της γείτονος, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη προσέρχεται αποφασισμένος να αναδείξει για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ως κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο χρίζει άμεσης επανεξέτασης στην κατεύθυνση μιας νέας Συμφωνίας Άγκυρας-Ε.Ε.

Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ως ευνοϊκή τη συγκυρία, καθώς αφενός Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για την υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας για το μεταναστευτικό στις 8 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου, οι Ευρωπαίοι «παίκτες» έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι απαιτούνται πρόσθετες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Μάλτα, ότι δηλαδή, η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, και όχι όταν υπάρχει κρίση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους.

Θα τονίσει ακόμα η πολιτική αυτή έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.