ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πόλεμο στο Ισραήλ: «Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν»

Μητσοτάκης για πόλεμο στο Ισραήλ: «Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν»

«Η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ, επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, μιλώντας από τη Βάρνα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στη σημερινή (09/10) τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στη Βάρνα.

Η ενεργειακή συνεργασία και συνδεσιμότητα αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στις συνομιλίες των τριών ηγετών, των οποίων τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, σε πολυμερές επίπεδο. Η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ, επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι αντιμετωπίζουν, άλλωστε, όλα τα καίρια θέματα από θέσεις οι οποίες συγκλίνουν και αυτό επιβεβαιώνεται και από την Κοινή Διακήρυξη, την οποία μόλις υπογράψαμε.

Όπως ανέφερα και στη Σύνοδο, η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδυνδεσιμότητα αναφορικά με τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές) και των τηλεπικοινωνιών.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, σε ένα διεθνές κέντρο διασυνδέσεων και διακίνησης “πράσινης” ενέργειας, με πρώτους σταθμούς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Με τους ομολόγους μου, συμφωνήσαμε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει “μοχλό” σταθερότητας στην περιοχή. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη προοπτική περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψηφίων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπερ σημαίνει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και απόλυτη τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Σε αυτό, είμαστε έτοιμες να συνδράμουμε και οι τρεις χώρες», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις