ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και… τίποτα άλλο

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και… τίποτα άλλο
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Η εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι κυρίως ένα εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ και δευτερευόντως ένα θέμα για το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί ορισμένους δήμους στην ελληνική επικράτεια – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά στον εκλογικό χάρτη

Την κυβερνητική παράταξη πρωτίστως και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορά ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή, αφού, με εξαίρεση τη Θεσσαλία, οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις περιφέρειες όσο και για τους δήμους, πέρασαν κάτω από τον πήχη ήδη από τον πρώτο γύρο. Πρακτικά, ούτε στην Θεσσαλία υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ την οποία αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήτω να στηρίξει. Η στήριξη της Κουμουνδούρου στον κ. Κουρέτα ήρθε καθυστερημένα και υπό το βάρος της συντριπτικής ήττας του κόμματος σε όλες τις περιφέρειες. Όλη αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση προφανώς δικαιώνει την στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη που έστω και σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων επιδίωκε να έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση τη διατηρεί σε εμφανή θέση στο πολιτικό προσκήνιο και να καταλάβει έστω και θεωρητικά τη θέση του δεύτερου κόμματος στην σκακιέρα.

Για τη ΝΔ η τελική μάχη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού στις τέσσερις από τις έξι περιφέρειες που το αποτέλεσμα θα κριθεί μεθαύριο, οι υποψήφιοι με το γαλάζιο χρίσμα είναι αντιμέτωποι με «αντάρτικα» ψηφοδέλτια και όχι με πολιτικούς αντιπάλους. Που σημαίνει, ότι ακόμα και στην περίπτωση που σε κάποιες εξ αυτών, οι γαλάζιοι δεν κατορθώσουν να κόψουν το νήμα, ο χάρτης θα βαφτεί άσπρος και όχι άλλο πολιτικό χρώμα, ροζ ή πράσινο.

Ο αρχικός στόχος έτσι όπως τον έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επιτευχθεί.

Παρ ότι σε αυτόν τον γύρο δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο της διεξαγωγής πολλών κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μάχη θα κερδηθεί, καταρχήν στη Θεσσαλία, τη μόνη περιφέρεια πανελλαδικά, που η μάχη δίνεται μεταξύ ενός «γαλάζιου» κι ενός «πρασινοκόκκινου» και συγκεκριμένα του νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου Κώστα Αγοραστού που στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 41,37% και 155.386 ψήφους και του Δημ. Κουρέτα που έλαβε ποσοστό 34,11% και 128.103 ψήφους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το στοίχημα αφορά κυρίως το πολιτικό γόητρο, αφού δεν υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για τελική επικράτηση του κ. Κουρέτα, ει μη μόνο για ένα καλό ποσοστό στο δεύτερο γύρο. Αυτή είναι και η μοναδική κάλπη για την οποία ουσιαστικά ενδιαφέρεται η Κουμουνδούρου, αφού σε όλες τις άλλες περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, οι μάχες δίνονται είτε μεταξύ γαλάζιων και ανταρτών, είτε μεταξύ γαλάζιων και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως συμβαίνει στον Δήμο Αθηναίων

Ανάλογη είναι η εικόνα που υπάρχει και στους μικρότερους δήμους ανά την Επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς, από τους 85 δήμους που το αποτέλεσμα θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, οι 71 έχουν μπροστάρηδες στελέχη που έχουν πολιτική σχέση με την κεντροδεξιά παράταξη, ενώ στους 25 εξ αυτών, οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου προέρχονται και οι δύο από τη ΝΔ.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τους υπολογισμού της Χαριλάου Τρικούπη, 40 υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, επιδιώκει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίσει ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης τουλάχιστον είναι δεύτερο κόμμα, έχοντας αφήσει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις περιφέρειες όπου θα κονταροχτυπηθούν οι γαλάζιοι υποψήφιοι με «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, από τη ΝΔ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο τουλάχιστον στις μισές και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την οποία θα επισκεφτεί εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη και στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο επισκέφτηκε την Δευτέρα. Πιο συγκρατημένοι είναι οι τόνοι για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, όπου η νυν περιφερειάρχης και υποψήφια με το χρίσμα της ΝΔ κ. Ρόδη Κράτσα ήρθε δεύτερη στον πρώτο γύρο από τον γαλάζιο αντάρτη, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας κ. Γ. Τρεπεκλή, με μικρή ωστόσο διαφορά και στη Δυτική Μακεοδνία, όπου επίσης την πρωτιά κατέλαβε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Αμανατίδης, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο, νυν περιφερειάρχη κ. Γ. Κασσαπίδη.

Αισιοδοξία, υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο γαλάζιος υποψήφιος Δημήτρης Πτωχός δεν κατόρθωσε μεν να κόψει το νήμα αλλά έχει μεγάλη δυναμική και στήριξη στον αγώνα του έναντι του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.