ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ - «ΑΣΠΙΔΑ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαθαρίζουν τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ με «ανταρσία» κατά Κασσελάκη - Η στάση Κούλογλου

Ξεκαθαρίζουν τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ με «ανταρσία» κατά Κασσελάκη - Η στάση Κούλογλου

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης, και μάλιστα σοβαρής, ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της... νέας ηγεσίας του.

Ο Στέλιος Κούλογλου παραιτήθηκε σήμερα από την ευρωομάδα της Αριστέρας, εξαιτίας του Στέφανου Κασσελάκη όπως εξήγησε, ενώ και ο Νίκος Φίλης έθεσε ξεκάθαρα πια θέμα ηγεσίας για το κόμμα, το οποίο φαίνεται πώς δύσκολα θα αποφύγει τη διχοτόμηση...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αρχικά ζητώντας από τον ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, ωστόσο ο ίδιος, με νεότερη δήλωσή του, απάντησε ότι... δεν τη δίνει! Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται σε επαφές με άλλο κόμμα.

Η κόντρα φαίνεται ότι έχει φουντώσει για τα καλά, με πηγές της Κουμουνδούρου να καταφέρονται κατά του Στέλιου Κούλογλου σε πολύ αυστηρό τόνο, αναφέροντας:

«Ο Στ. Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, με άρθρο του υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση. Ταυτόχρονα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή «δυσανεξία», ο Στ. Κούλογλου μίλησε για «ισοπαλία» Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει.

Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του».

Θέμα ηγεσίας από τον Νίκο Φίλη

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Φίλης θέτει ανοιχτά θέμα ηγεσίας και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει στις ΗΠΑ - άγνωστο ακόμα το για πόσο καιρό ακριβώς.

Από αλλού περίμεναν την πρώτη αποχώρηση στελέχους, από άλλου τους ήρθε, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η επιλογή του Στέλιου Κούλογλου να θέσει εαυτόν εκτός της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο κεραυνός εν αίθρια δεν ήταν. Είχε προϊδεάσει για αυτή του την επιλογή, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Action24, χαρακτηρίζοντας «παρακμιακή» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά», αναφέρει στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου.

Την ίδια στιγμή, μέσω του ΑΝΤ1, θέμα ηγεσίας ετοιμάζεται να θέσει ο Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως τα όσα είχε γράψει στον Εθνικό Κήρυκα, ο Στέφανος Κασσελάκης, «συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, πως με τα όσα λέει ο κ. Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα αριστερό κόμμα.

Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί, προσθέτοντας ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Απαντώντας στο επιχείρημα της νωπής εντολής προς το πρόσωπο του κ.Κασσελάκη, σημείωσε πως «πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε».

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον TEAM FM 102, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, λέγοντας ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!», αναφέροντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Η «Ομπρέλα» προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επερχόμενη σύγκρουση, η οποία φαίνεται πως θα έρθει πολύ πιο σύντομα από το Συνέδριο, τον Φεβρουάριο, που όλοι ανέμεναν.

Ο Πολάκης απαντά στον Φίλη για το «θέμα ηγεσίας»: «Σταμάτα να δηλητηριάζεις τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Παύλος Πολάκης, ένθερμος υποστηρικής του Στέφανου Κασσελάκη, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη που έθεσε σήμερα θέμα ηγεσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης λίγο αργότερα σε ανάρτησή του αναφέρει, απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη:

«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ !!Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 ανθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο ΚασσελακηΗ «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση).

Σταματα να δηλητηριάζεις ,λόγω της στενοχωριας και της πολιτικης σου αγκυλωσης ,τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωριες συνωμοσιας για «άγνωστους οικονομικους παραγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ»

Παπαδημούλης: Ο Κασσελάκης οφείλει να είναι πρόεδρος και όχι αυτοκράτορας

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και χαρακτήρισε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη.

«Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, που ήδη άρχισε να φθείρεται -με κριτική και αντιπρόταση-, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό οφείλει να είναι το συλλογικό μας πλάνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανησυχώ, όμως, γιατί σήμερα αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες», τόνισε.

Σε ερώτηση αν αυτό αφορά όλο το κόμμα ή τον πρόεδρο, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες. Και φυσικά, πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές. Αλλά για να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει ο πρόεδρος να παρουσιάσει τις προτάσεις των αλλαγών που εισηγείται και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συλλογικότητα και συντροφικότητα. Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή; Όχι δεν συμβαίνει».

«Χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει του κόσμου τα κακά πράγματα. Τον κόσμο, όμως, δεν τον έχουμε στο τσεπάκι μας. Από τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι και το τελευταίο μέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συλλογικότητα, αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αποτρέψουμε το σενάριο μιας οδυνηρής ρήξης που είναι υπαρκτό» αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Όσον αφορά στο θέμα ηγεσίας και τις δηλώσεις Φίλη απάντησε ότι «εκεί θα καταθέσει ο καθένας ό,τι πιστεύει». «Γι’ αυτό που έχουμε ανάγκη και ζητά ο κόσμος όλοι έχουμε ευθύνη. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλώσεις του τύπου “εγώ εκλέχθηκα, δεν λογοδοτώ σε κανέναν, δεν λογαριάζω κανένα”, δεν βοηθούν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει αυτή την ώρα, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Θα ήθελα να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα του υποδείξω τί και πώς θα το κάνει. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ… λόχος. Ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη με το 56%. Όσοι ψηφίσαμε την Έφη Αχτσιόγλου με ένα σεβαστό 44% έχουμε εξίσου τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό και τη συλλογική μας λειτουργία. Θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να θυμηθεί και να κάνει πράξη αυτά που είπε ο ίδιος ότι “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος”, αλλά και όσα του είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για “συλλογικότητα και συντροφικότητα”».

Σχετικές ειδήσεις