ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις νέες διαγραφές.

Όπως προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα διενεργούνται για τους παρακάτω λόγους και ως εξής:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο. 2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ.

Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ.

Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.