Μαρία Συρεγγέλα: Νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας

Η πρώην υφυπουργός Εργασίας διαδέχεται τον Παύλο Μαρινάκη

Μαρία Συρεγγέλα
EUROKINISSI
3'

Εδώ και μέρες όλες οι πληροφορίες έλεγαν πως η Μαρία Συρεγγέλα είναι το μεγάλο φαβορί για τη θέση της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Και τελικά αυτές οι «φήμες» επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς η πρώην υφυπουργός Εργασίας θα διαδεχθεί τον Παύλο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πάρα πολύ και θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτή τη θέση, που θεωρείται από τις πλέον απαιτητικές.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Ελληνίδα πολιτικός, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εν ενεργεία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 2023 και τ. υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τις εκλογές του Μαΐου του 2023 της ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Από πολύ νέα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Μέσα από τη δουλειά της έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την περίοδο 2013-2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Η ενασχόληση της με τα κοινά τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκίνησε από νωρίς.

Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και από το 2001 έως το 2005 ήταν αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum.

Ενώ το 2007 εκλέχθηκε 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, κατείχε τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας από το 2015 έως το 2019.

Έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Women) (2019-2021) συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχουν δύο έφηβους γιούς, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τούρκικα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή