ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήσεις και διαγραφές σε δόσεις – Πόσοι θα αντέξουν μέχρι το Συνέδριο;

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήσεις και διαγραφές σε δόσεις – Πόσοι θα αντέξουν μέχρι το Συνέδριο;

Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου ήταν το πρώτο ημίχρονο της αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να ξεφορτώθηκε την Ομπρέλα, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση παραμένει στο κόμμα

Το μέγα ερώτημα μετά το πρώτο ημίχρονο της Κ.Ε. είναι αν «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει τελικά να φτάσει στο Συνέδριο και με πόσους θα φτάσει;».

Το σίριαλ συνεχίζεται στην Κουμουνδούρου αφού το πρωί της Δευτέρας, άλλα δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσαν την παραίτησή τους - προστιθέμενοι στους 46 που αποχώρησαν την Κυριακή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Επίσης, διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τους Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι κόντρες συνεχίζονται αμείωτες. Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα επανέλαβε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.

«Προφανώς θα γίνει ανεξαρτητοποίησή μου, θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Βουλής και πιθανόν θα πάω αύριο να τον συναντήσω και να επιδώσω την επιθυμία αποχώρησης», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Επιβεβαιώνονται πλέον αυτοί που έλεγαν ότι το κόμμα έχει μπει όχι σε φάση διάσπασης, αλλά σε φάση διάλυσης. Μυστήριο παραμένει η στάση που θα κρατήσουν η Αχτσιόγλου και ο Τεμπονέρας και όσα στελέχη επηρεάζουν.

Ενδεικτικές της βαριάς εσωστρέφειας είναι οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Παππά. Σε συνέντευξή του για το εάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς ανέφερε «θα μείνω σε αυτό που είπε και ο Στέφανος Κασσελάκης χτες. Είναι η ώρα να ξεσκονίσουμε. Να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να το ξεχάσουμε και να το αφήσουμε πίσω και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά που πρέπει να ανοίξουμε με την κυβέρνηση και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας». «Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό (της Ομπρέλας) περιέχει ακραίες εκφράσεις τις οποίες θα έλεγα προς τους συνυπογράφοντες συντρόφους, πως πρέπει να καταλάβουν πως στην πολιτική κάποια πράγματα όταν λέγονται, πολύ δύσκολα ξελέγονται. Άρα επειδή έχουμε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε, να κάνουμε μια τομή και να κάνουμε ένα ξεκίνημα και να κάνουμε μια μεγάλη αντεπίθεση στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Στη συνέχεια έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έχει αλλάξει κάτι, εμείς υπηρετούμε την διακήρυξή μας που λέει πως είμαστε το κόμμα το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας οι οποίοι δεν είναι σαφές ότι θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι τέλους.

«Αναμενόμενες» χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις από το κόμμα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. Ο κ. Αποστολάκης, μάλιστα, προσέθεσε πως «οι εντάσεις είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο και είχαν δημιουργηθεί τέτοιες αποστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να γεφυρωθούν».

«Σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος, αλλά ήταν στην κατεύθυνση του ποια ήταν η πραγματικότητα», ήταν το σχόλιο που έκανε ο κ. Αποστολάκης ερωτηθείς ιδίως για την αναφορά περί «5ης φάλαγγας» που επικαλέστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, οι κόντρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια και δεύτερο ημίχρονο, ενώ δεν αποκλείεται να πάμε και στην διαδικασία των… πέναλτι. Οι αντιπαραθέσεις πλέον έχουν ξεφύγει από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και έχουν λάβει προσωπικό χαρακτήρα.