ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπικός «πονοκέφαλος» στην Κουμουνδούρου - Προβληματισμός στο επιτελείο Κασσελάκη

Δημοσκοπικός «πονοκέφαλος» στην Κουμουνδούρου - Προβληματισμός στο επιτελείο Κασσελάκη

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι τόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, όσο τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι απώλειες μπορεί να συνεχιστούν.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη δημοσκοπική κάμψη που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι στις μετρήσεις χάνει και τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι τόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, όσο τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι απώλειες μπορεί να συνεχιστούν. Και μάλιστα, προς την πλευρά των στελεχών που εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου.

Η έρευνα κοινής γνώμης που παρουσίασε η εταιρία Opinion Poll, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά μετά από 11 ολόκληρα χρόνια δείχνει πως «σπάει» το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατρακυλά στη τρίτη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, το 38,1% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ το 16% και ΣΥΡΙΖΑ το 14,7%. Ακολουθούν με 8,6% το ΚΚΕ και με 5,1% η Ελληνική Λύση. Η Νίκη λαμβάνει το 3,2%, οι Σπαρτιάτες το 2,4% και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,1%.

Σε έναν βαθμό, είναι λογικό να καταγράφεται δημοσκοπική κάμψη μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και την «κυοφορούμενη» έξοδο της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, ποτέ στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, κόμμα που άλλαξε ηγεσία δεν παρουσίασε πτώση στις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, για μεγάλο διάστημα, δείχνουν όχι μόνο να διατηρούν τα ποσοστά τους, αλλά και να τα ανεβάζουν.

Πάντως, ο μεγάλος προβληματισμός προκύπτει από ένα άλλο ερώτημα της έρευνας. Εκείνο στο οποίο οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ότι θα ψήφιζαν ένα κόμμα με «καθαρό αριστερό προσανατολισμό». «Ναι» ή «μάλλον ναι» απάντησε το 54%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η βάση της Κουμουνδούρου είναι διχασμένη ακριβώς στη μέση.