ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο «ΣΥΡΙΖΑ» στη Βουλή: Το Σαββατοκύριακο το νέο όνομα - Επικεφαλής ο Χαρίτσης

Δύο «ΣΥΡΙΖΑ» στη Βουλή: Το Σαββατοκύριακο το νέο όνομα - Επικεφαλής ο Χαρίτσης

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση.

«Κλειδώνει» το νέο όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Στέφανου Κασσελάκη το Σαββατοκύριακο με επικεφαλής να τοποθετείται, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, ο Αλέξης Χαρίτσης.

Άλλωστε, στόχος τους είναι να πιάσουν δουλειά από τη Δευτέρα κιόλας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο OPEN, και λέγοντας ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα συγκροτηθεί η νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου και της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα έχουν σύσκεψη το Σαββατοκύριακο, όπου θα αποφασίσουν κάθε λεπτομέρεια για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι θέσεις - κλειδιά

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα κάνει την εισήγηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.

Σε θέση γραμματέα ΚΟ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως δεύτερος πόλος της συνεργασίας. Θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όπως όλα δείχνουν ότι θα αναλάβουν πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιογλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.

Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες

Οι αποχωρήσεις δεν έχουν τελειώσει στον ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Νεολαίας να φεύγουν τις επόμενες μέρες. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι μόνο την Τετάρτη αποχώρησαν οι 90 του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μέλη της Μαγνησίας και του Πειραιά.

Ακόμη, οι επτά βουλευτές της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου καθώς και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν συντεταγμένα και μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που είχαν αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα θα δημιουργήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αριθμεί 11 βουλευτές αλλά δεν θα λάβει χρηματοδότηση.

Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα

Σία Αναγνωστοπούλου
Έφη Αχτσιόγλου
Νάσος Ηλιόπουλος
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Μερόπη Τζούφη
Οζγκιούρ Φερχάτ
Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Πρώτα ΚΟ, μετά νέο κόμμα

Στόχος των 11 ανεξάρτητων βουλευτών είναι αρχικά να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρώτος στόχος και πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Σκοπός των αποχωρησάντων η δημιουργία νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι επικεφαλής αυτού του νέου κόμματος θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά και τις αποχωρήσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 36 βουλευτές. Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη.

Από την Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη. Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένει τώρα με δύο. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη και αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έχουν τελειώσει οι αποχωρήσεις. Άλλωστε, αποχώρησαν μαζικά στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων, στελέχη της Μαγνησίας και του Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις