ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος: Το οικονομικό «επιτελείο Τσίπρα» στη «μάχη» του Προϋπολογισμού

Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος: Το οικονομικό «επιτελείο Τσίπρα» στη «μάχη» του Προϋπολογισμού

«Πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις στην ομάδα των «11» βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δίνουν σήμερα το βράδυ, στις 20.00, ραντεβού για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχηματισμού της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα τους εκπροσωπεί, αλλά και το όνομα που θα έχει.

 

Ωστόσο, με δεδομένο ότι επιδιώκουν να εμφανιστούν ως συγκροτημένη δύναμη στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθιστώντας αναπόφευκτή τη σύγκριση με τη διάταξη που θα παρουσιάσει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Όλοι οι παραγωγικοί υπουργοί 2015-2019

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και ο Αλέξης Χαρίτσης επιλεγεί από τους συντρόφους του ως ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι προφανές ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω του στη διάρκεια της τριήμερης μεγάλης συζήτησης στη Βουλή.

Αυτός είναι που θα έχει, άλλωστε, τον τελευταίο λόγο για λογαριασμό του νέου σχηματισμού κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Εκεί θα είναι η πρώτη ευκαιρία της ομάδας να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης για την οποία μιλάει.

Πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο για τον ίδιο, καθώς έχει υπάρξει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης -και μάλιστα πολύ πετυχημένος- της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου, θα έχει και εκείνη ιδιαίτερη συμβολή στη μάχη του Προϋπολογισμού. Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή -με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει με κολακευτικά λόγια για το έργο της- ενώ επί μια τριετία ήταν η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Αριστεράς, που όπως διατείνεται ο πρώην πρωθυπουργός, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και με το «μαξιλάρι» των 37 δις, την έσωσε από τη χρεοκοπία την περίοδο της πανδημίας.

Την ίδια άποψη δεν φαίνεται να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, που πρόσφατα χαρακτήρισε το «μαξιλάρι» ως «τη μνημονιακότερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως, λίγες ημέρες πριν κάνει αυτή τη δήλωση, είχε επαινέσει δημόσια σε διεθνές φόρουμ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναιρώντας αυτή τη δήλωση του εκ των υστέρων και μετά την αποχώρηση του πρώην «Τσάρου της Οικονομίας» από την Κουμουνδούρου.

Στα παραπάνω κοινοβουλευτικά στελέχη θα πρέπει να προσμετρήσει κανείς και τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Ναυτιλίας, Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, που είναι προφανές ότι θα συμβάλει στην μεγάλη «πρεμιέρα» της ομάδας των «11».

Η αναπόφευκτη σύγκριση με την Κουμουνδούρου

Στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχουν αρχίσει ήδη να επικεντρώνονται στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού. Τόσο με τη χθεσινή συνεδρίαση των παραγωγικών κοινοβουλευτικών τομέων, όσο και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις του αρχηγού τους.

Οι απουσία των προσώπων που σήκωσαν το βάρος της χάραξης της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 8 -τουλάχιστον- χρόνια και σε συνθήκες κυβέρνησης, αλλά και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεπεραστεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Τα πράγματα για την Κουμουνδούρου γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με τη νέα ηγεσία δεν σχετίζονται καθόλου ούτε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, ούτε ο πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, αλλά ούτε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.