ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 18 στελέχη από το τμήμα Πολιτισμού

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 18 στελέχη από το τμήμα Πολιτισμού
EUROKINISSI.

Συνέχεια στο «κύμα» αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σήμερα (30/11), ανακοινώθηκαν δεκαοκτώ νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αυτήν τη φορά από το Τμήμα Πολιτισμού. Τα μέλη άφησαν σαφείς «αιχμές» κατά της νέας ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, τα δεκαοκτώ μέλη έκαναν λόγο για «μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς νεοφιλελεύθερες θέσεις και γενικότερα θέσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», ενώ, κατηγόρησαν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι καλλιεργεί «τοξικό και διχαστικό κλίμα», μέσω γραπτής δήλωσης.

«Παραμένουμε πιστοί σε αρχές και αξίες και τιμούμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σχέσης της Αριστεράς με τον Πολιτισμό ως καταστατική της αρχή. Αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν αναστέλλουμε ούτε τους αγώνες μας, ούτε την ενεργό συμμετοχή μας, στην πολιτική», επισημάνθηκε.

Ολόκληρη η γραπτή δήλωση αποχώρησης:

«Οι μαζικές αποχωρήσεις μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν αφήνουν αλώβητο και το τμήμα Πολιτισμού του κόμματος. Όσοι, όσες, όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, έχοντας οι περισσότεροι / –ες / –α ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή μας από τις τοπικές ή τις κλαδικές μας οργανώσεις και τα όργανα στα οποία ανήκαμε, οφείλουμε να δηλώσουμε και την αποχώρησή μας από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο οποίο ενεργοποιούμασταν παράλληλα με την όποια άλλη πολιτική και κομματική μας δράση.

Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς νεοφιλελεύθερες θέσεις και γενικότερα θέσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η νοσταλγία της παλιάς Ελλάδας της νοικοκυροσύνης αλλά και της οπισθοδρόμησης και της ανελευθερίας, η αντιμετώπιση του κεφαλαίου ως εργαλείου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το τοξικό και διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και η καινούργια ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, κάνουν το χώρο που μέχρι χτες ήταν το σπίτι μας, αφιλόξενο για μας, τις ιδέες και τους αγώνες μας.

Η απαξίωση της λειτουργίας του κόμματος, οι αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές κινήσεις της νέας ηγεσίας, η εννοιολόγηση της πολιτικής ως συνθηματολογίας και δήθεν αδιαμεσολάβητης επαφής του προέδρου με την κοινωνία διαμορφώνουν ένα τοπίο που ελάχιστα θυμίζει κόμμα της Αριστεράς.

Παραμένουμε πιστοί σε αρχές και αξίες και τιμούμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σχέσης της Αριστεράς με τον Πολιτισμό ως καταστατική της αρχή. Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε και αγωνιστήκαμε με γνώμονα μια αντίληψη για τον Πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό, ως δημιουργική δύναμη που μπορεί να εμπεδώσει στις κοινωνίες τις αξίες της προόδου, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, ως θεμέλιο και έκφανση των ποικίλων ταυτοτήτων, να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή και την συλλογική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

Στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την ανάληψη της διακυβέρνησης στη χώρα, συνεισφέραμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, με τις γνώσεις και την εμπειρία μας στην κυβερνητική του θητεία, χωρίς να εγκαταλείπουμε την κινηματική μας δράση και χωρίς να διστάσουμε να σταθούμε κριτικά σε πολιτικές που έρχονταν σε αντίθεση με βασικές προγραμματικές μας αρχές.

Την τετραετία 2019–2023 βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους συναδέλφους μας και τους πολίτες για μια σειρά από ζητήματα. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στο κίνημα Support Art Workers των καλλιτεχνών, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το MeToo και τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πλήρη απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών με το επαίσχυντο Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 85/22 της Νέας Δημοκρατίας.

Βρεθήκαμε στο πλάι των αρχαιολόγων και των πολιτών εν γένει υπερασπιζόμενοι την πολιτιστική κληρονομιά και αντιτιθέμενοι σθεναρά σε καταστροφικές πολιτικές και σκοτεινές συμφωνίες.

Μέσα από το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαμορφώσαμε ένα σχέδιο πολιτικής που θα αναβάθμιζε τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει και στηρίζει τον πολιτισμό και θα ενίσχυε τόσο τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς, όσο και την αυτόνομη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν αναστέλλουμε ούτε τους αγώνες μας ούτε την ενεργό συμμετοχή μας στην πολιτική. Θα βρεθούμε μαζί με τους συναδέλφους μας, τους συντρόφους μας αλλά και ευρύτερα τους αριστερούς και προοδευτικούς συμπολίτες μας στα μέτωπα του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, αλλά και για την προστασία, την υποστήριξη και την ενίσχυση του πολιτισμού, είτε αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, είτε τη σύγχρονη δημιουργία, είτε την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη δημιουργική συμμετοχή της κοινωνίας στο πεδίο της κουλτούρας.

  1. Αξελός Ρήγας, ηθοποιός, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  2. Αντωνιάδης Γιάννης, συγγραφέας – δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  3. Βλαζάκη Μαρία, αρχαιολόγος, πρώην ΓΓ Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού.
  4. Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  5. Καλδάρας Κώστας συνθέτης, Αν. Συντονιστής Τμήματος Πολιτισμού.
  6. Καλούδης Έκτωρ, ηθοποιός πρώην μέλος της γραμματείας Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
  7. Κανελλοπούλου Μαρία, ηθοποιός, πρώην Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού.
  8. Κερσανίδης Άκης, σκηνοθέτης – παραγωγός, Συντονιστής Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
  9. Κουτσογιαννάκη Κατερίνα, πολιτική επιστήμονας – πολιτιστική διαχειρίστρια, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  10. Παπαθύμνιος Γιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης, πρώην αν συντονιστής Οργάνωσης Μελών Θεάτρου, μέλος Τμήματος Πολιτισμού.
  11. Προγκίδη Αυγή, χορογράφος, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  12. Σκλάβος Δημήτρης, σκηνοθέτης, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  13. Συγγενιώτου Μαργαρίτα, μεσόφωνος, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  14. Τζελέπη Χρύσα, σκηνοθέτης – παραγωγός, πρώην μέλος της γραμματείας Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
  15. Χατζησοφιά Άννα, συγγραφέας – ηθοποιός, Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού.
  16. Χατζησίμος Βαγγέλης, λυρικός καλλιτέχνης, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού.
  17. Χρήστου Χρυσούλα, ηθοποιός – σκηνοθέτης, υπεύθυνη Πολιτισμού Νομαρχιακής Λάρισας.
  18. Παρή Χριστοδουλοπούλου, πρώην μέλος της Γραμματείας Τμήματος Πολιτισμού».

Σχετικές ειδήσεις