ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς

H Νέα Αριστερά συγκρότησε σήμερα την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. 

Δήλωση για την ίδρυση του κόμματος της «Νέας Αριστεράς» απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, ο πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης. Η δήλωση, που υπογράφεται από έντεκα πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα αναγνωσθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 11, έφτασε στον κ. Τασούλα την Τρίτη, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Νέας Αριστεράς ήδη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το προεδρείο αναμένεται να γίνει την Τετάρτη το πρωί, κατά τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Νέα Αριστερά να συμμετάσχει στη συζήτηση αλλά και στον κ. Χαρίτση να λάβει τον λόγο ως πολιτικός αρχηγός.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, θα ομιλήσουν ο κ. Χαρίτσης ως πρόεδρος της ΚΟ «Νέα Αριστερά», ο Δ. Τζανακόπουλος ως αγορητής, και ο Ευκλ. Τσακαλώτος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νέου κόμματος.

Η Βουλή διαθέτει πλέον 9 κοινοβουλευτικές ομάδες, με τη Νέα Αριστερά να βρίσκεται στην 7η θέση από άποψη κοινοβουλευτικής δύναμης: ΝΔ 158 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, ΚΟ Σπαρτιάτες 11, ΚΟ Νέα Αριστερά 11, ΚΟ Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, ενώ 3 έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

Χθες σε μια πανηγυρική συνεδρίαση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 ανακοίνωσε το όνομα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και η αποκάλυψη του νέου ονόματος αλλά και του σήματός του που είναι σε κόκκινο, πράσινο και μωβ χρώμα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πήρε τον λόγο η Έφη Αχτσιόγλου η οποία δήλωσε ότι «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπεια μας, για τις ζωές μας».

Ένώ ακολούθησε η σύντομη τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου που είπε ότι «ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν... δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει».

«Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος», είπε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έπειτα ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση: «Να υπενθυμίσουμε ότι η Αριστερά μπορεί, φτάνει να λέει αυτά που πιστεύει και να πιστεύει αυτα που λέει» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Έπειτα, ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε κι επίσημα την ονομασία του νέου φορέα: «Προχωράμε μπροστά με την δύναμη των ιδεών και της πολιτικής. Προχωράμε όλοι και όλες μαζί μπροστά με τη Νέα Αριστερά. Το όνομα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας είναι «Νέα Αριστερά». Καλούς αγώνες να έχουμε, τους οποίους θα δώσουμε όλοι και όλες μαζί. Το μέλλον μας ανήκει».

«Μπροστά μας δημιουργείται κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο και μας γεμίζει με χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα και κανένα ταξίδι δεν ξεκινάει από το μηδέν. Η νέα μας κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε με την Αριστερά στην διακυβέρνηση της χώρας και δεν απαρνιόμαστε αυτό που υπήρξαμε. Είμαστε περήφανοι γιατί βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των εταναστών. Για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε», σημείωσε.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να φτιαχτεί ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς και ηγεμονισμούς. Έχουμε πει ότι δεν ανακοινώνουμε ένα νέο κόμμα αλλά ένα νέο εγχείρημα», πρόσθεσε.

Αργότερα παρουσιάστηκε και το λογότυπο της «Νέας Αριστεράς»: