ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boυλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας

VOULI

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που τοποθετήθηκε με το «παρών»

To νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής και στο Σύνολό το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που τοποθετήθηκε με το «παρών», αναφέρει η ertnews.gr

Η υπουργική τροπολογία που αφορά στη σύσταση 16 Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων στην επικράτεια υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες. Την καταψήφισαν ΚΚΕ και Νίκη ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ολοκληρώνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου τόνισε πως αυτό «εστιάζει στην πρόγνωση και στην πρόληψη. Η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζεται» και πρόσθεσε πως «αποκτούμε 10 νέες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και πλέον ανέρχονται σε 16 σε όλη την Επικράτεια».

O υπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις και σημεία κριτικής των βουλευτών της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι «από το 1984 που υπήρξε ο νόμος για τις αεροδιακομιδές, αυτός είναι που ισχύει μέχρι σήμερα και είναι περιττό να λέγεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε διατάξεις ενίσχυσης κλπ.». Για τις δωρεές αεροσκαφών διάσωσης του Ιδρύματος Σταυρού Νιάρχου σημείωσε «πως είναι σημαντικό και καλό που τις εκμεταλλευτήκατε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά σε ότι αφορά «το ένα από τα τρία ελικόπτερα, αυτό είχε μια βαριά βλάβη, δηλαδή ζημία πάνω από 50% της αξίας του κάτι που επιχειρησιακά θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθεί και να συντηρηθεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να το πάει στην ΕΑΒ για επισκευή και συντήρηση. Εμείς αυτό που είπαμε στο Ίδρυμα και το αποδέχθηκαν οι εμπειρογνώμονές του ήταν να δώσει ένα εκατομμύριο περισσότερο και να πάρουμε ένα καινούριο ελικόπτερο».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας «έχει καθήκον την οργάνωση του μαζί με τις δυνατότητες αρωγής που του δόθηκαν πρόσφατα. Να τρέξει το πρόγραμμα που μέχρι 31/12/2023 προβλέπει διαγωνισμούς ύψους 847 εκατ. ευρώ για προμήθειες αλλά και να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όσους επιστημονικούς φορείς ή επιστημονικό προσωπικό υπάρχει στην χώρα για την σωτηρία ανθρωπίνων ζωών. Τίποτε παραπάνω».