ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση «άδειασε» τη Μιχαηλίδου για φράση της σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Η κυβέρνηση «άδειασε» τη Μιχαηλίδου για φράση της σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων

«Είναι πολύ σημαντική η υγεία των παιδιών και η εκγύμνασή τους, αλλά με πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας πρόσφατη αποστροφή της υφυπουργού Παιδείας. 

«Απάντησε η κ. Μιχαηλίδου γι' αυτό που είπε», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να απαντήσει για την τοποθέτηση αναφορικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων, πως «το περπάτημα κάνει καλό».

Υπογράμμισε πως μετά από πολλά χρόνια, που πέρασαν μεγάλες δυσκολίες τα σχολεία μας, και ακόμα υφίστανται μερικές από αυτές, η κυβέρνηση έκανε ρεκόρ διορισμών στην εκπαίδευση.

Επίσης, επισήμανε πως την κυβέρνηση ενδιαφέρει να έχει καλύτερα σχολεία και να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς. Ειδικότερα, προσδιόρισε πως στόχος της κυβέρνησης να διευκολύνονται οι γονείς όσο περισσότερο και αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους και σημείωσε με νόημα:

«Είναι πολύ σημαντική η υγεία των παιδιών και η εκγύμνασή τους, αλλά με πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες».

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός συμμετέχοντας στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, εφόσον βέβαια οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό – ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. – ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Ο Πρωθυπουργός ακόμη, διεκδικεί ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Άλλωστε, η χώρα μας είχε στηρίξει εξ’ αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε: «Από τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024.

Η Ελλάδα σήμερα, έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, είμαστε τρίτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αύξηση των επενδύσεων, ενώ έχουμε κάνει ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 49% και το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία μεταφράζονται σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα φτάνουν στην τσέπη όλων των Ελλήνων πολιτών.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια η ανεργία να έχει μειωθεί στα επίπεδα προ του 2009, ενώ ο κατώτατος μισθός να έχει αυξηθεί τρεις φορές από τα 650 στα 780 ευρώ και την άνοιξη και επίκειται μια ακόμα αύξηση. Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Αν ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη, βρισκόμαστε στην 12η θέση από την 18η που ήμασταν.

Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητά μας και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού κατατείνουν σε ακριβώς αυτό. Η χρονιά που έρχεται να είναι χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κρατικός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δις. Ευρώ.

Συγκεκριμένα,

* αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια. Το μέσο ετήσιο όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο θα είναι 1.476 ευρώ, δηλαδή ένας επιπλέον μισθός,

*αύξηση συντάξεων,

*αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά χίλια ευρώ,

* επέκταση του επιδόματος μητρότητας για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το οποίο ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού και θα είναι για εννέα μήνες.

* μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές,

* μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,

*άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα,

*κατάργηση της κράτησης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Βασικοί στόχοι του Προϋπολογισμού είναι ακόμα, η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την Υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%.

Η Κυβέρνηση με την πολιτική της και τις παρεμβάσεις της στηρίζει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Μέσα στον Δεκέμβριο θα δοθούν έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις 352 εκατ. € σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες μέσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, μέσα στον Δεκέμβριο καταβάλλεται το Youth Pass, η ενίσχυση 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Οι ίδιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.

Καταβάλλεται το Market Pass στις πληγείσες περιοχές, ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά η οποία αφορά περίπου 740 χιλιάδες συνταξιούχους, το επίδομα θέρμανσης, 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%.

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος, ενώ 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200€.

-----

Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο της ΔΙΜΕΑ. Το πρόστιμο αφορά παράβαση του νόμου περί παραπλανητικών εκπτώσεων, καθώς στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρέχονταν για συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνταν υπό καθεστώς ανακοίνωσης μείωσης τιμής δεν περιελάμβανε την τιμή πώλησης πριν και μετά την εφαρμογή μείωσης της τιμής.

Δεσμευθήκαμε πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται και το κάνουμε πράξη. Οι έλεγχοι και η επιβολή των προστίμων θα συνεχιστούν. Όπως τόνισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας «Ελέγχουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή».

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας Ελληνικού Κτηματολογίου.

Οι πιο βασικές ρυθμίσεις, αφορούν μια σειρά από παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία, όπως: η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών εντός του ιδίου γεωτεμαχίου, η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, η προσάρτηση αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος από τον ίδιο τον φορέα σε περίπτωση ψηφιακής υποβολής αίτησης. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών με ενιαίους κανόνες, ώστε οι σχετικές διορθώσεις να γίνονται στο Κτηματολογικό Γραφείο και όχι στο Δικαστήριο, επιλύεται το ζήτημα της μη καταχώρησης σε υπέρβαση χιλιοστών.

Σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων:

δημιουργείται Πλατφόρμα Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων για τη διενέργεια απομακρυσμένου νομικού ελέγχου αιτήσεων, επεκτείνεται η διαπίστευση και σε μηχανικούς τεχνικής εκπαίδευσης (κατόπιν συμφωνίας με το ΤΕΕ), με άμεση ισχύ για όλους τους διαπιστευμένους μηχανικούς, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα διεξαγωγής των ελέγχων, τίθεται σε ισχύ η παράταση για την προθεσμία διόρθωσης πρώτων εγγραφών έως 30/11/2024 και η πρόβλεψη της δυνατότητας διόρθωσης πρώτων εγγραφών σε περιοχές όπου έχει λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», ώστε να δοθεί μια τελευταία δυνατότητα δηλώσεων πριν την οριστικοποίηση και να αντιμετωπιστούν ζητήματα στις ήδη οριστικοποιημένες περιοχές για καλόπιστους ιδιοκτήτες, ενισχύεται η επιχειρησιακή λειτουργία του Κτηματολογίου μέσω της θέσπισης bonus αποδοτικότητας στο προσωπικό, μετά την επίτευξη απολύτως μετρήσιμων στόχων και με έμφαση στην ταχεία διεκπεραίωση εκκρεμουσών υποθέσεων.

----

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος «Ψηφιακός Βοηθός» Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, απλουστεύοντας τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Οι πολίτες μπορούν να συνομιλήσουν με τον «Ψηφιακό Βοηθό» τόσο από το κινητό τους τηλέφωνο, όσο και από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε ο «Ψηφιακός Βοηθός» να τους βοηθήσει να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό την υπηρεσία που ψάχνουν. Ο Ψηφιακός Βοηθός είναι μια μηχανή η οποία «μαθαίνει» ανάλογα με το πόσες περισσότερες αναζητήσεις γίνονται, όσο η μηχανή εκπαιδεύεται και συμπεριλαμβάνει περισσότερα δεδομένα, τόσο πιο ακριβείς θα γίνονται οι απαντήσεις. Η αναζήτηση πραγματοποιείται στις -έως σήμερα- 1610 υπηρεσίες του gov.gr και τις 3270 διοικητικές διαδικασίες του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «MITOS».

----

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετέβησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης όπου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάναμε τη Δευτέρα, ζήτησαν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, οι Υπουργοί προσκόμισαν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.

Στα μέτρα που λάβαμε για τον περιορισμό των φαινομένων της οπαδικής βίας αναμένουμε ότι οι ομάδες θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους και θα εξασφαλίσουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για το άνοιγμα των γηπέδων και την ασφάλεια των φιλάθλων.

Αντιλαμβανόμαστε την οργή των πραγματικών φιλάθλων. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Αλλά έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ότι όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα με τους φίλους ή τα παιδιά τους θα ελέγχονται, θα ξέρουν ποιος κάθεται δίπλα τους και ότι αν κάποιος παρανομήσει θα αναγνωριστεί και θα έρθει αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη των ομάδων και των ιδιοκτησιών των ΠΑΕ να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια.

Θεωρούμε ότι όλοι όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, οι φίλαθλοι, οι αθλητές, τα σωματεία, οι ομάδες, πρέπει να είμαστε στην ίδια σελίδα. Ο εχθρός είναι η βία και όσοι παρανομούν και διαχρονικά μολύνουν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτούς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αστερίσκους.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε μια καίρια πρωτοβουλία για την εξιχνίαση των οπαδικών «στρατών» που στο όνομα μιας ομάδας προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις. Το επαναλαμβάνω. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν εκατομμύρια φίλαθλοι να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών.