ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή live: Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2024

Βουλή live: Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2024

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, η οποία αναμένεται να ολoκληρωθεί αύριο Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του,

Δείτε live τη συζήτηση από τη Βουλή

Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βήμα – βήμα είναι η προσέγγιση (…) Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας και πρωτίστως φυσικά με την Τουρκία. «Όχι στην επιθετική ρητορική», είπε με νόημα και κατέληξε ότι «είναι εύκολο και ευχάριστο να λες πράγματα που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις εξωτερική πολιτική κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Τοποθετήθηκε και για την υπόθεση Μπελέρη, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ο φάκελος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Όπως είπε δεν παρακολουθείται το θέμα, «δεν είναι διμερές», σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι διεθνούς δικαίου και η Αλβανία πρέπει να ακούσει όλα τα θέματα που θέτουν για το θέμα αυτό», δηλαδή πολλές χώρες και η Ευρώπη η ίδια μέσω των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος «βάζει τη χώρα με γοργά βήματα προς το μέλλον, αφήνει πίσω το παρελθόν, την δημοσιονομική πειθαρχία».

Όσον αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε οικονομία, ακρίβεια και άλλα ζητήματα λέγοντας «όχι» σε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη, ενώ στα ελληνοτουρκικά στέκεται το ΚΚΕ. «Ταξικός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός που συμφέρει μόνο τους ισχυρούς» αναφέρει.

Η Ελληνική Λύση μιλάει για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Οι Σπαρτιάτες λένε «ναι» στις αμυντικές δαπάνες και «όχι» στον προϋπολογισμό. Η Πλεύση Ελευθερίας απαντά «όχι» στον προϋπολογισμό.

Η Νίκη τάσσεται κατά στον προϋπολογισμό αλλά και η Νέα Αριστερά τον καταψηφίζει.