ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση Λοβέρδου, Σαρακιώτη, Γερουλάνου για την ακρίβεια

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση Λοβέρδου, Σαρακιώτη, Γερουλάνου για την ακρίβεια

Με την ακρίβεια σε όλο και περισσότερα είδη να βρίσκεται σε άνοδο και τους καταναλωτές σε απόγνωση, η κατάσταση αυτή μετατρέπεται σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

«Δεν χρειάζονται ‘καλάθια’, χρειάζεται να έχουμε τη δυνατότητα ως καταναλωτές να αγοράζουμε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος.

«Πάντα υπάρχουν τιμές φθηνότερες και τιμές ακριβότερες. Στο ότι είναι θέμα η ακρίβεια, σαφώς και είναι, πολύ μεγάλο θέμα και ταλανίζει όλους μας, ιδίως στα τρόφιμα, ιδίως στα ενοίκια που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την στέγαση. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε λύσει; Όχι. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει. Έλεγχοι στις αγορές για να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. (…) Για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματά του και αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την τροπολογία που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τη νόμιμη παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα.

«Στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω ότι δεν το έχει δει σωστά. Το έχει δει από μια αντίληψη η οποία δεν αναφέρεται στην τροπολογία, δεν είναι αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς, δεν προχωρούμε σε νομιμοποίηση κανενός παράνομου μετανάστη στη χώρα μας, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και για διαφόρους λόγους έχουν χάσει τη δυνατότητά τους να μένουν νόμιμα και αναγκάζονται είτε να δουλεύουν μαύρα είτε ακόμα και να ωθούνται σε παραβατικές συμπεριφορές, αυτό να αντιμετωπιστεί και να τους βάλουμε να δουλέψουν νόμιμα».

«Είναι τόσο άσχετοι;»

Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, λέει:

«Άκουσα τις προηγούμενες ημέρες τον κ. Καιρίδη και τον κ. Γεωργιάδη να μας λένε ότι φέρνουν την τροπολογία (σ.σ. νόμιμης παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα) προκειμένου να μην έχουμε απώλεια εισοδήματος και εσόδων περί το 1,5 δισ. από την ελιά και αναρωτιέμαι πραγματικά, είναι τόσο άσχετοι; Δεν έχουν εικόνα, δεν γνωρίζουν ότι την ελιά δεν τη συλλέγουμε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη οπότε και θα ισχύσει η τροπολογία αλλά αυτήν την περίοδο έχει τελειώσει η συγκομιδή της ελιάς;».

«Τους ακούμε μια βδομάδα να μας λένε ότι φέρουν τροπολογία για τη συγκομιδή της ελιάς και ένας άνθρωπος εκεί στη ΝΔ δεν υπάρχει που να γνωρίζει και να τους πει να βρουν ένα άλλο επιχείρημα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα είναι το πρόβλημα της ακαρπίας. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 80 – 90% και αντί να συζητούμε μέτρα στήριξης του εισοδήματος αυτών των ανθρώπων, τους κοροϊδεύουμε λέγοντας ότι φέρνουμε τροπολογίες για να έχετε εργατικά χέρια», συμπληρώνει.

Για τα εσωκομματικά αναφέρει:

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό των πολίτων, να μεταφέρουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, να καταθέτουμε λύσεις και να ασκούμε σκληρή και δίκαιη αντιπολίτευση με κατάθεση προτάσεων οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Πάσχει η πολιτική της ΝΔ»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, και αναφερόμενος στην ακρίβεια, λέει:

«Πάσχει από ένα πράγμα η πολιτική της ΝΔ, χάνει συνέχεια χρόνο, δηλαδή κινείται αργά. Έχασαν δύο χρόνια, η ακρίβεια ξεκινάει το 2021 και τα πρώτα μέτρα μπαίνουν δύο χρόνια μετά, δύο χρόνια πήρε στη ΝΔ να πει τη λέξη αισχροκέρδεια. Αυτό είναι δύο χρόνια που βάλλεται το ελληνικό νοικοκυριό από την ακρίβεια. Η ΝΔ ούτε καν το κοίταζε. Μετά την Ουκρανία άρχισε να μιλάει και έχασε τουλάχιστον έναν χρόνο πριν αρχίσει να κάνει ελέγχους για να φτάσει δύο χρόνια μετά να πει τη λέξη αισχροκέρδεια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Οι έλεγχοι είναι κομβικοί διότι καθυστερούν την άνοδο και επιταχύνουν την κάθοδο των τιμών. Η ακρίβεια έχει αλλάξει φύση πια. Η ΝΔ συμπεριφέρεται λες και όλα τα προϊόντα ακριβαίνουν με τον ίδιο τρόπο. Το θέμα της ακρίβειας πάντα είναι οι έλεγχοι αλλά για να κάνεις ελέγχους πρέπει να είσαι με τον κόσμο ο οποίος υποφέρει και όχι με τον κόσμο ο οποίος βγάζει κέρδη. Ζούμε ένα ποσοστό ακρίβειας παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε να ζει μια χώρα που παράγει τα δικά της προϊόντα επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε χρόνο. Βεβαίως η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο».

Σχετικά με την τροπολογία λέει:

«Τους μόνους που κοροϊδεύουμε είναι τους εαυτούς μας. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον εαυτό της. Ξέρει τι σημαίνει αγροτική παραγωγή και τι είδους εργαζόμενους χρειάζεται; Δεν έχει ιδέα. Το να φέρνεις έναν άνθρωπο τον οποίο αύριο θα τον διώξεις, σημαίνει ότι τον εκπαιδεύεις στην Ελλάδα για να πάει να μαζέψει ελιές στην Ισπανία. Αυτό κάνει συνέχεια η Ελλάδα. Ή θα πάρεις μέτρα μεταρρυθμιστικά που θα λύσουν το πρόβλημα της εργασίας ή αλλιώς το μόνο που κάνεις είναι μπαλώματα που κοστίζουν στη χώρα».