ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: Θα καταψηφίσει την τροπολογία για το μεταναστευτικό

Αντώνης Σαμαράς: Θα καταψηφίσει την τροπολογία για το μεταναστευτικό

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμάται ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες και την ελληνοποίησή τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να καταψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, όπως αναφέρει το MEGA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, ο πρώην πρωθυπουργός μετά τις δύο παρεμβάσεις του με τις οποίες εκφράζει την αντίθεσή του σε όσα προβλέπει η τροπολογία θα βρεθεί στη Βουλή και θα την καταψηφίσει.

Συγκεκριμένα, πηγές δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά λένε πως «είναι της ευθείας γραμμής, θα πάει μέχρι τέλους, θα πάει στη Βουλή και θα καταψηφίσει».

Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, εναντιώνεται στη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών που προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εκφράζοντας τις ανησυχίες τον κίνδυνο αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρόκειται για «ξεκάθαρα λανθασμένη τροπολογία», ζητώντας την απόσυρσή της, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε αργότερα μέσω των συνεργατών του, επικαλούμενος δήλωση προ τριμήνου του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο υποστήριζε ότι οι μετανάστες δεν θα ελληνοποιηθούν.

Η σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμάρα

Ο πρώτην πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία λέγοντας τα εξής:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν΄ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Παύλος Μαρινάκης: Κομματική πειθαρχία σε όλους εκτός Σαμαρά

Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίας, διαμήνυσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα που πάντοτε εκφράζεται, αλλά στηρίζει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Παράλληλα, θέλησε να τονίσει πως «ούτε ελληνοποιήσεις κάνουμε, ούτε μονιμοποιήσεις, ούτε κάναμε ούτε θα κάνουμε»

Τι απαντούν από την κυβέρνηση

Κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Μετανάστευσης και ο υπουργός Εργασίας, έσπευσαν να απαντήσουν στις ανησυχίες του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας τι ακριβώς προβλέπεται με την τροπολογία, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά «κάνει το ακριβώς αντίθετο από το να καθιστά τη χώρα μας πόλο έλξης λαθρομεταναστών» και αφορά μόνο σε 28.000 άτομα, υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Η εν λόγω ρύθμιση που προβλέπει διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής αποκλειστικά για λόγους εργασίας αφορά σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα προ της 30ης Νοεμβρίου 2023 και ορίζει ότι ο αποδεδειγμένος χρόνος παραμονής στη χώρα ανεξαρτήτως του αν μπήκαν σε αυτή παράνομα μειώνεται από τα 7 στα 3 έτη.

.