ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Θα διαγραφεί όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Μαρινάκης: Θα διαγραφεί όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Τριγμούς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προκαλεί η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Στις δύο μετά το μεσημέρι θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονοματική ψηφοφορία, τα φώτα αναμένεται να πέσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη διακηρυγμένη διαφωνία Σαμαρά επί της τροπολογίας, αλλά και τις ενστάσεις «γαλάζιων» βουλευτών.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας μόνον τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι πρόβλημα, ούτε θέμα ενόχλησης η διαφωνία Σαμαρά επί της τροπολογίας για τους μετανάστες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς αν καταψηφίσει ο κ. Σαμαράς, επανέλαβε πως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση .

Παράλληλα, τόνισε πως είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό.

Αν κάποιος βουλευτής της ΝΔ καταψηφίσει, είναι αυτονόητη η διαγραφή του, κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισήμανε πως το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας.

Αναφερθείς στην τροπολογία είνα πως όσο ισχύει η εργασία ισχύει και η διαμονή των μεταναστών.

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων. «Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές για την τροπολογία και τον χειρισμό της κυβέρνησης έχουν διατυπώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Καραγκούνης, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως θα την υπερψηφίσουν.

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».