ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ,διά στόματος του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, εξέφρασε αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στην Ερυθρά Θάλασσα μία φρεγάτα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι εξαιτίας των επιθέσεων που έχουν «εξαπολύσει», οδήγησαν ναυτιλιακούς «κολοσσούς» να σταματήσουν τις διελεύεσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μία επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας προθύμων και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα.

Προτεραιότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος – μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ– δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.

Υπάρχουν σαφώς σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας και ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον Κόλπο του Άντεν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε συνέχεια του πολέμου στη Γάζα.

Πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο, σε αυτό το πλαίσιο.

Σχετικές ειδήσεις