ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών

Η Ελλάδα αποστέλλει στην Ερυθρά Θάλασσα μία φρεγάτα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Η χώρα μας ενώνει δυνάμεις με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι εξαιτίας των επιθέσεών τους οδήγησαν ναυτιλιακούς κολοσσους να σταματήσουν τις διελεύεσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Πέραν των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν διευκρίνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο, πως στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η επιχείρηση αυτή στηρίζεται από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η πρόκληση για το Πολεμικό Ναυτικό είναι μεγάλη καθώς αν υπάρξει τελικά συμμετοχή φρεγάτας, θα πρέπει να αναπτύξει και αντιβαλλιστικές δυνατότητες, που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς και ενεργά μέτρα προστασίας για τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να γίνει εξαντλητική συνεκτίμηση του κινδύνου μιας τέτοιας αποστολής.

Ερυθρά Θάλασσα: Κόκκινος συναγερμός και για τα ελληνικά πλοία λόγω Χούθι

Το μπαράζ επιθέσεων κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες με τους αντάρτες να εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες αποσύρουν τα εμπορικά τους σκάφη από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας την ώρα που οι αντάρτες συνεχίζουν να εκτοξεύουν απειλές εναντίον «κάθε χώρας» που θα «ενεργήσει εναντίον τους».

Εν τω μεταξύ από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμία οδηγία προς τα ελληνόκτητα πλοία ή τα πλοία με ελληνική σημαία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή έχει εκδώσει συστάσεις προς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων, όπως τα πληρώματα να είναι σε επαγρύπνηση και να πραγματοποιούν κατά το δυνατόν νυκτερινό διάπλου της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής σβήνοντας το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης.

Σχετικές ειδήσεις