ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Συναγερμός στα ελληνικά πλοία λόγω Χούθι – Εκτοξεύουν νέες απειλές οι αντάρτες

Ερυθρά Θάλασσα: Συναγερμός στα ελληνικά πλοία λόγω Χούθι – Εκτοξεύουν νέες απειλές οι αντάρτες

Καζάνι που βράζει είναι η Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες τις Υεμένης, οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων ως απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Ανησυχία και στην Ελλάδα  

Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για τις επιθέσεις των Χούθι κατά των πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που οι αντάρτες συνεχίζουν να εκτοξεύουν απειλές εναντίον «κάθε χώρας» που θα «ενεργήσει εναντίον τους».

Εν τω μεταξύ από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμία οδηγία προς τα ελληνόκτητα πλοία ή τα πλοία με ελληνική σημαία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή έχει εκδώσει συστάσεις προς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων, όπως τα πληρώματα να είναι σε επαγρύπνηση και να πραγματοποιούν κατά το δυνατόν νυκτερινό διάπλου της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής σβήνοντας το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης.

Σε σημερινή ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη αν το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκδώσει κάποια σχετική οδηγία για το θέμα των ελληνόκτητων πλοίων και τα πλοία με ελληνική σημαία, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες δεν έχουν εκδώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία αφού οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφασίζουν από μόνες τους αν θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις από το σημείο. Τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία χωρών στην περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση.

ΟΗΕ: Τα πρόσφατα μέτρα του Ισραήλ για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα "απέχουν από το να θεωρηθούν επαρκή"

Τα πρόσφατα «περιορισμένα μέτρα» που έλαβε το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «θετικά, όμως απέχουν από το θεωρηθούν επαρκή σε σχέση με ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε σήμερα ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ.

«Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις σχεδόν ανυπέρβλητες. Τα περιορισμένα μέτρα του Ισραήλ, ιδίως το να επιτρέψει να εισέρχονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, τροφίμων και αερίου για μαγειρική και το άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ/Κάρεμ Άμπου Σάλεμ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας είναι θετικά, όμως απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν επαρκή σε σχέση με όσα είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στο πεδίο», δήλωσε ο Βένεσλαντ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νέες απειλές από Χούθι

Υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών Χούθι δήλωσε σήμερα ότι "οποιαδήποτε χώρα" ενεργήσει εναντίον τους θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, την επομένη της συγκρότησης από την Ουάσινγκτον πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας.

"Κάθε χώρα που δρα εναντίον μας θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται στην Ερυθρά Θάλασσα", δήλωσε ο Μοχάμεντ 'Αλι αλ-Χούθι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο αλ-'Αλαμ, το αραβόφωνο δίκτυο της επίσημης τηλεόρασης στο Ιράν.