ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει σήμερα το απόγευμα στο σπίτι του στα Χανιά ο Άντονι Μπλίνκεν

Ανακοινώθηκε επισήμως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν, στα Χανιά, στο σπίτι του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η αμερικανική διπλωματία για εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η είδηση της συνάντησης είχε διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, με το newsbomb.gr να δίνει από την πρώτη στιγμή την πληροφορία, και η επιβεβαίωση να έρχεται λίγες ώρες μετά και τη σχετική ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας μέσα σε έναν χρόνο καθώς στις 20 Φεβρουαρίου είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είχε επισκεφθεί με τη Λίνα Μενδώνη και την Αρχαία Αγορά. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός είχε δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Αμερικανικής πρεσβείας.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στην Κρήτη της Ελλάδας, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Ντόχα του Κατάρ, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην Αλ Ουλά της Σαουδικής Αραβίας, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στο Κάιρο της Αιγύπτου από τις 4 έως τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο υπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Θα υπογραμμίσει τη σημασία της εξασφάλισης της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, της κοινής μας δέσμευσης να διευκολύνουμε την αυξημένη, συνεχή παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών, καθώς και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια από τη Γάζα.

Θα συζητήσει επίσης επείγοντες μηχανισμούς για την αναχαίτιση της βίας, τον ηπιότερο δημόσιο λόγο, και τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων. Μεταξύ των μηχανισμών συμπεριλαμβάνονται η αποτροπή των επιθέσεων των Χούτι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και η αποφυγή της κλιμάκωσης στο Λίβανο.

Ο υπουργός θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένα, απτά βήματα προς την υλοποίηση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, όπου και οι δύο θα ζουν σε ειρήνη και με ασφάλεια.

Σταθμοί της περιοδείας του Αμερικανού υπουργου Εξωτερικών, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, θα είανι το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Σχετικές ειδήσεις