ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Το νέο ηχηρό για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα «καρφιά» για την αποχή

Σαμαράς: Το νέο ηχηρό για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα «καρφιά» για την αποχή

Ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου, κάτι που εξάλλου έχει ήδη πράξει με το ν/σ για το μεταναστευτικό

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει στη θέση του για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ η χθεσινή νέα παρέμβασή του με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προτροπή αποχής από την ψηφοφορία προκάλεσε ήδη «άγχος» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου, κάτι που εξάλλου έχει ήδη πράξει με το ν/σ για το μεταναστευτικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε δήλωσή του χθες από την Καλαμάτα, σημείωσε:

«Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη γι' αυτό το ζήτημα, κι εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Εγώ ξέω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, διερωτήθηκε: «Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και λέμε ταυτόχρονα στους υπουργούς και στους βουλευτές να απέχουν;»

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

Ήδη σειρά «γαλάζιων» βουλευτών έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο της αποχής και τάσσονται ανοιχτά κατά της ψήφισής του. Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εκεί, καθώς η «θολή» απόφαση περί αποχής έχει προκαλέσει τους βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν ξεκαθαρίζουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν, στέκονται περισσότερο στην προτροπή της...αποχής από την ψηφοφορία και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου.

Στο ερώτημα, αν θα ψηφίσει το προαναγγελθέν από τον πρωθυπουργό νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πριν από ένα μήνα:

«Όχι! Οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική οικογένεια", όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια». Και συμπληρώνει: «Άλλωστε, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα "δικαιωμάτων"».

Για το θέμα των υιοθεσιών ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εξίσου αρνητικός και μπήκε στην ουσία του προβλήματος:

«Αν τους αναγνωρίσουμε "γάμο", θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους "εξίσωσης" ανομοίων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως, τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι "γονέα ένα" και "γονέα δύο"».

Σε εκείνη τη συνέντευξη έθιξε μάλιστα και το θέμα της «παρένθετης μητέρας», επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες δεν είναι "τεκνοποιητικές μηχανές" που θα "βοηθούν" τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά. Και η μητρότητα δεν είναι "παροχή υπηρεσίας"! Ούτε οικονομική συναλλαγή. Είναι πηγή ζωής και επένδυση ζωής, με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο – και για τις γυναίκες και για τα παιδιά».

«Aναταράξεις» στο πολιτικό σκηνικό και τα κομματικά επιτελεία

Σφοδρές αντιδράσεις και κλυδωνισμοί προκαλούνται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, από το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ήδη οι Κώστας Γκιουλέκας και Νότης Μηταράκης, ενώ χθες οι Κώστας Καραγκούνης και Βασίλης Γιόγιακας.

Ωστόσο, τριγμοί προκαλούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου προκάλεσε την αντίθεση του βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη και την ενόχληση του στενού συνεργάτη του προέδρου Γιώργου Τσίπρα.

Ωστόσο, τα παλιρροϊκά κύματα κατά του γάμου των ομόφυλων παρασύρουν και το ΠΑΣΟΚ. Ο Σταύρος Μιχαηλίδης είναι ο πρώτος βουλευτής που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μένει να φανεί εάν ο κ. Μιχαηλίδης θα είναι ο μοναδικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που εξετάζουν τη στάση τους.

Σχετικές ειδήσεις