ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Ποια ονόματα έχουν κλειδώσει στα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Ποια ονόματα έχουν κλειδώσει στα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Αρχείου ap

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης διαμορφώνουν ήδη τα ψηφοδέλτια για την κρίσιμη εκλογική μάχη – Πιο αργές οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι πληροφορίες και τα τηλέφωνα έχουν ήδη πάρει… φωτιά στα τρία μεγάλα κόμματα για την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται, οι συζητήσεις γίνονται και όλα δείχνουν πως αρκετά ονόματα για τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές έχουν αρχίσει ήδη να «κλειδώνουν». Μετά τις απαραίτητες ζυμώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν δεχτεί τις εισηγήσεις από τα επιτελεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν ισχυρά ψηφοδέλτια ενόψει ακόμη μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης. Προφανώς στην τελική ευθεία θα υπάρξουν «καραμπόλες» όμως στο τραπέζι πέφτουν διάφορα ονόματα, άλλα γιατί έχουν βολιδοσκοπηθεί κι άλλα για να… καούν.

Η λίστα των υποψηφίων της ΝΔ

Στη γαλάζια λίστα, τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται τέσσερις νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ: ο επικεφαλής της ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αλλά και η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Και οι τέσσερις έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, έχουν τρέξει από τις θέσεις τους σε πολλούς τομείς στις Βρυξέλλες και έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μάλιστα βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να βρεθεί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε διπλή θητεία στην Ευρωβουλή, η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη και ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πάντως ενδέχεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό τι μέλλει γενέσθαι.

«Πράσινο φως» για νέους γαλάζιους

Ένα από τα βασικά ονόματα που έχουν «κλειδώσει» είναι αυτό του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Ο έμπειρος δημοσιογράφος έχει σηκώσει, μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, το βάρος της επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου εδώ και αρκετό καιρό, κάνει ασταμάτητες εμφανίσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και φαίνεται πως προετοιμάζεται πυρετωδώς.

Ακόμη ένα όνομα που φαίνεται πως έχει λάβει το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού είναι αυτό του Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει κάνει την εμφάνισή του σε εκδηλώσεις της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Ποιοι «γαλάζιοι» δεν έχουν «κλειδώσει»

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Το όνομά του ακούγεται έντονα στις τάξεις της ΝΔ τους τελευταίους μήνες αν και ο ίδιος δεν έχει διευκρινίσει ακόμα τις προθέσεις του.

Για τη «γαλάζια» λίστα ακούγεται έντονα το όνομα του Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι να λάβει μέρος σε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται πιθανό να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές είναι η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Στη μάχη των ευρωεκλογών αναμένεται να ριχθεί και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια αλλά και υφυπουργός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει δημόσια στηρίξει την κυβέρνηση και προχθές ανακοινώθηκε η ένταξή της στη Νέα Δημοκρατία.

Ποιοι το σκέφτονται

Την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται πως αρχίζει να κοιτάει ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος πρόσφατα πολιτεύτηκε με το κόμμα στην Κεφαλονιά, λαμβάνοντας μέρος στις εθνικές εκλογές.

Ονόματα τα οποία επίσης ακούγονται για το ψηφοδέλτιο του κόμματος είναι επίσης αυτά του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος έχει διατελέσει για ένα χρονικό διάστημα σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ευρωψηφοδέλτιο ακούγεται επίσης ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Γιώργος Καλλιακμάνης, αλλά και ο αντιπτέραρχος εα Κωνσταντίνος Ιατρίδης. Άγνωστο παραμένει για την ώρα τι θα συμβεί με τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά.

Τα κλειστά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το ποια στελέχη του κόμματός του θα κατέλθουν στις ευρωκάλπες. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα επιλεγούν οι υποψήφιοι. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την Ευρωβουλή, πλάι στους σημερινούς ευρωβουλευτές Κουντουρά και Αρβανίτη αναμένεται να ενταχθούν στην ευρωλίστα η Δανάη Βουτυράκου, η Δώρα Τσαμπάζη και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ενώ ο πρώτος σίγουρος είναι ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ποιοι παίζουν δυνατά στο ΠΑΣΟΚ;

Στη Χαριλάου Τρικούπη οι «μηχανές» δουλεύουν στο… φουλ για τη σύσταση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει πάνω του την υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του Μαρτίου, αφού πρώτα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Όπως ξεκαθαρίζουν από το «πράσινο» επιτελείο το ευρωψηφοδέλτιο, που θα απαρτίζεται από 42 άτομα, θα καταρτισθεί με κριτήρια γεωγραφικής κατανομής αλλά και διεισδυτικότητας και αναγνωρισιμότητας. Σε αυτό θα λάβουν μέρος σίγουρα 17 γυναίκες, ίσως και περισσότερες.

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι αυτό του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στενότερου συνεργάτη του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια ήταν το βασικό «γρανάζι» στην ανασυγκρότηση του κόμματος, κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της ιστορικής παράταξης σε όλα τα επίπεδα, ενώ του πιστώνεται και η ξεκάθαρη δημοσκοπική άνοδος.

Ένας Παπανδρέου στη λίστα

Ο κ. Σπυρόπουλος έχει καθημερινή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, στηρίζει με άρτιο τρόπο τη στρατηγική του κόμματος και συνιστά ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από τότε που σπούδαζαν στην Ξάνθη.

Ακόμη ένα όνομα το οποίο θα είναι στη λίστα του ΠΑΣΟΚ είναι ο Νίκος Παπανδρέου, γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού. Ο πολιτικός έχει λαμπρές σπουδές (πτυχίο θεωρητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale, διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Princeton) και συγγραφικό έργο, ενώ είναι ευρωβουλευτής του κόμματος από τον Μάιο του 2023, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής ώστε να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Στο σήμερα είναι ο μοναδικός ενεργός ευρωβουλευτής της παράταξης μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή τον Δεκέμβριο του 2022 λόγω του σκανδάλου Qatargate.

Στον δρόμο προς τις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επί σειρά ετών βουλευτής του κόμματος Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γιάννης Μανιάτης. Ένα από τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν στην ευρωλίστα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος από το 2022 είναι αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές (επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά) ήταν εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, είχε μάλιστα εκλεγεί πέμπτος με 65.150 σταυρούς, πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή, που εξελέγησαν ευρωβουλευτές, και από τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καμίνη.

Ποιοι πράσινοι το σκέφτονται;

Στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» δυνατά, είναι ο οικονομολόγος και γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης της παράταξης, Ηλίας Κικίλιας, αλλά και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, η Όλγα Μαρκογιαννάκη, η οποία έχει εξαιρετικό βιογραφικό με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ με αντικείμενο τη μηχανική των κατασκευών και διδακτορικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Στη λίστα πιθανολογείται πως θα συμπεριληφθούν και η πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος στην Κρήτη, Έφη Κουτεντάκη, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και ο δικηγόρος, πρώην υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Γκανιάτσος.

Σκεπτικές ως προς την υποψηφιότητάς τους στις ευρωεκλογές είναι η δικηγόρος Δανάη Τσάκαλου και η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας Ελένη Χρονοπούλου. Πάντως, εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή γνωστής δημοσιογράφου, με καθημερινή παρουσία σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία φέρεται να έχει γίνει πρόταση, όμως η ίδια εκφράζει τους προβληματισμούς της και είναι επιφυλακτική.