ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H γραμμή Μητσοτάκη με τους αγρότες: Στήριξη ναι, όχι τσάμπα χρήμα

H γραμμή Μητσοτάκη με τους αγρότες: Στήριξη ναι, όχι τσάμπα χρήμα
Intime News

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε ένα αυστηρό μήνυμα κατά της πλειοδοσίας παροχών στην οποία ανεύθυνα επιδίδεται η ελάσσονα και η μείζονα αντιπολίτευση – Τι γράφει σε άρθρο του στον Economist για τα λάθη του νεοφιλελευθερισμού

Εκτός από τις ανακοινώσεις επί των αιτημάτων των αγροτών, ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής φρόντισε να πάρει αποστάσεις από παλαιότερες πρακτικές προκατόχων του οι οποίοι αρκούνταν στο να χαϊδεύουν τα αυτιά των αγροτών.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει στο 'Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τσάμπα χρήμα δε θα μοιράσουμε» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας αγρότης από την Θεσσαλία που να δικαιούται αποζημίωση και να μην την έχει λάβει. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την προσεχή εβδομάδα θα ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος της κρατικής αρωγής ενώ ήδη περισσότεροι από 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια. ευρώ για τις ζημιές του 2023. «Στήριξη στους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού, αυτές είναι οι δυο προτεραιότητες μας και είναι μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα αφού ο προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος κρατικής αρωγής, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα», ανέφερε και σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα ξεκινά η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα fake news μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα, όμως δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, τη συνεργασία». Ζήτησε, δε, από τον κ. Χαρίτση που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση να παρουσιάσει τις προτάσεις του και από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.

Αφού αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024. Είπε ακόμη ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Μασάζ στους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές

Παρά τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο αγροτικό κίνημα η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τινάξει στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε να θέσει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας και όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι «εκτός πραγματικότητας. Δεν μπορούν να καταθέσουν σοβαρές και κοστολογημένες προτάσεις επί των αγροτικών προβλημάτων». Σε πολιτικό επίπεδο η Πειραιώς θα προσπαθήσει να πείσει σε πρώτη φάση τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετέχουν στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, αφού οι «κόκκινοι» συνδικαλιστές έχουν επιλέξει τον δρόμο της πλήρους ρήξης και της διαφωνίας για τη… διαφωνία.

Αιχμές Μητσοτάκη κατά του νεοφιλελευθερισμού

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στον Economist έστρεψε τα πυρά του και κατά του φιλελευθερισμού ο οποίος – όπως είπε – με τη στάση του πυροδοτεί τον λαϊκισμό.

«Δεν υπάρχει μία, οριζόντια λύση για την αντιμετώπιση της ανόδου του λαϊκισμού. Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα με βαθιές ρίζες.

Πάρτε για παράδειγμα τα παράπονα των πολιτών. Ακόμα και τώρα το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο, του οποίου αποτελώ μέρος, εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το ρεύμα του λαϊκισμού -από την παγκοσμιοποίηση μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής- είναι πραγματικές και εκφράζονται με ειλικρίνεια».

«Πρόκειται για μία προσέγγιση που εκδηλώνεται με τη μορφή του "εμείς και αυτοί" και λέει: «εμείς ξέρουμε καλύτερα». Μια τέτοια αλαζονική αυτοπεποίθηση είναι καταστροφική. Μας κάνει να μην βλέπουμε τις δυσκολίες των πολιτών, θολώνει την κρίση μας σχετικά με το ποια ζητήματα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα και, τελικά, αποξενώνει τους ψηφοφόρους», τονίζει με νόημα στο άρθρο του ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος σημειωτέον ήταν από τους ελάχιστους που έθεσε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής το αγροτικό πρόβλημα της Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης:

Οι επόμενες κινήσεις των αγροτών μετά τα 6 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θεοχάρης για αγρότες: Εξασφαλισμένα τα χρήματα για την αρωγή τους

Ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις - Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης