ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη - Χαρίτση στη Βουλή για τους αγρότες και τα μέτρα

Κόντρα Μητσοτάκη - Χαρίτση στη Βουλή για τους αγρότες και τα μέτρα

Τι είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Χαρίτσης για τους αγρότες και τους πληγέντες της Θεσσαλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση.

Το θέμα της ερώτησης ήταν η αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα υπέρ των αγροτών.

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα για τους αγρότες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή λόγω της ερώτησης του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

«Είναι μια ευκαιρία να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Επιλέγω την από κοινού λύση από την κομματική σκοπιμότητα», ήταν το μήνυμά του.

«Θα ήταν ευχής έργων αν καταλήγαμε σήμερα σε κάποιες κοινές αποφάσεις», είπε, τονίζοντας ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί συντονισμό κράτους, απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια. «Οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Daniel χτύπησαν την περιοχή, μετά τον Ιανό και τις πλημμύρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση ήταν απολύτως πρωτόγνωρη», είπε και σημείωσε ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται στις τρεις μεγαλύτερες στην Ιστορία της Ευρώπης. Δεν αρνήθηκε ότι έγιναν λάθη, τόνισε όμως ότι η επιχείρηση έγινε όσο το δυνατόν καλύτερα με δεδομένο το πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο.

Όπως σημείωσε, δύο είναι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση, η στήριξη των Θεσσαλών και η ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε το νερό που έπεσε από τις κακοκαιρίες. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε βάθος τετραετίας τα 3,3 δισ. ευρώ.

Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά και αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. «Αυτά δεν θα γίνουν πρόχειρα», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα, που συνδέεται με ευρύτερες παρεμβάσεις όπως η διαχείριση των υδάτων, που απαιτούν και τη σύμφωνη γνώμη κατοίκων και δήμων.

«Χαιρετίζω την απόφαση των κατοίκων χωριών της Καρδίτσας για τη μετεγκατάσταση», είπε. Στον τομέα των αποζημιώσεων τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, όπως ότι η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει πολλά εκατομμύρια σε αρκετούς αγρότες και έδωσε οικονομικά στοιχεία.

Έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 αιτήσεις για επιδοτήσεις ενοικίου, είπε, τονίζοντας ότι έχει εξυπηρετηθεί το 50% εξ αυτών. «Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών», είπε.

Όπως σημείωσε, τα έργα του Ιανού άντεξαν στη θεομηνία του Daniel και πρόσθεσε ότι η ανάταξη θα στοιχίσει περί τα 3,3 δισ. ευρώ. Σημείωσε ακόμη ότι δεν περίσσεψε ούτε ένα ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να το δαπανήσουν για τις υποδομές της Θεσσαλίας.

«Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση αυτόν τον μήνα στη Βουλή», είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα παροδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών για την περιοχή, είπε, τονίζοντας ότι θα ακούσουν τη γνώμη των ειδικών για το αύριο στη λίμνη Κάρλα.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει καλύτερα αλλά δεν μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος του φαινομένου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, σημείωσε. Είπε ότι οι αγρότες έλαβαν αποζημιώσεις και τόνισε ότι η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς σε πάγια και εξοπλισμό. «Προσθέτουμε σε αυτή την αρωγή έως 10.000 ευρώ», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας, φάκελο έχουν υποβάλει 4.700 αγρότες για να αποζημιωθούν. «Τσάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις, είπε. «Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις 31 Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι, καλλιεργητές αρωματικών φυτών, ενώ σύντομα θα πληρωθούν και άλλοι. «Οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε τα παλιά χρέη, το κάναμε πράξη», ανέφερε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα fake news μπορεί να ταξιδεύουν γρήγορα από τον κάθε εργατοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Είναι όμως μπλόκα στην αλήθεια», συμπλήρωσε.

Παρακολουθήστε Live τα μέτρα που ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Εμείς δεν ήμασταν η κυβέρνηση που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές απο το 22% στο 9%, είπε.

Εμείς καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλο δεν ήμασταν αυτοί που αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών.

Ανακοίνωσε την επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα επιστραφεί και για το 2024, 82 εκατ. ευρώ.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις αγροτικές τροφές και τα λιπάσματα.

Καταργήσαμε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς δεν ήμασταν αυτοί που ξαναδημιουργήσαμε τον ΕΛΓΑ.

Πόσα χρήματα δώσαμε στις αγροτικές αποζημιώσεις; Πρέπει να ακούσουν οι πολίτες από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική, επειδή η οικονομία μας παράγει επιτέλους».

Ουδέποτε η χώρα είχε περισσότερες εξαγωγές, είπε και πρόσθεσε: «Αγωνιζόμαστε, δίνουμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις εισαγωγές γάλατος. Ο Έλληνας πρέπει να παίρνει αυτό που του αξίζει. Κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι θα βγάζει χρήματα στην πλάτη των Ελλήνων κτηνοτρόφων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιστροφή των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, είπε αλλά τόνισε: «Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν». Μάλιστα, ζήτησε από τον Αλέξη Χαρίτση αν υπάρχει μαγικός τρόπος να απομακρυνθούν τα νερά από τη λίμνη Κάρλα να του το πει.

Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, είπε, όμως σε κάποιες εκφάνσεις της πρέπει να προσαρμοστεί. «Η κυβέρνησή μας δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», είπε.

Μάλιστα, τόνισε ότι τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων.

Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο

Θα ρυθμιστούν χρέη οφειλών, θα ρυθμιστούν με 10ετή άτοκη εξόφληση.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Τόνισε τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για να υπάρχει πιο φθηνό ρεύμα.

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν την καρδιά των ψηφοφόρων μας. Η λύση στα προβλήματά τους είναι καρδιά για εμάς», είπε.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση μιλά για υποκινούμενες κινητοποιήσεις

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά», ο οποίος σημείωσε ότι: «η Θεσσαλία πνίγηκε στις λάσπες». Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή οι αγρότες διαμαρτύρονται απελπισμένοι. «Κατέθεσα την ερώτηση για να μεταφέρω την κραυγή απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, όπως τη βίωσα στην περιοχή. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας μέτρα. Στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι - ειδικά της Θεσσαλίας - έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες.

Η κυβέρνηση μιλά για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είναι προσβολή να μιλάμε έτσι γι' αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά» σημείωσε: «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης», αρνούμενος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους αγρότες.

«Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν να πιέσουν, ότι θα τους δώσετε κάποια χρήματα. Πώς θα μπορούν να δουν αν θα μπορούν να στήσουν ξανά τη δουλειά τους;», διερωτήθηκε.

Μήπως ανοίγει αυτός ο κύκλος για να κατευναστούν οι αγρότες που είναι στα μπλόκα, διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης. «Σας καλώ να απαντήσετε στους αγρότες, να τους απαντήσετε για τις αποζημιώσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Χαρίτσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οφείλετε να απαντήσετε πότε θα τους δοθούν τα χρήματα της πρώτης αρωγής», συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα, τόνισε: «Άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι μέσα σε μια νύχτα, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου; Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;».

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Μάλιστα, ζήτησε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλίας. «Οι καταστροφές στις σχολικές υποδομές είναι μεγάλες», είπε και διερωτήθηκε σχετικά με την πρόβλεψη που υπάρχει. «Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και τους φοιτητές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές», ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας περιμένουν απαντήσεις.

Χαρίτσης: Πώς αντέδρασε στα μέτρα για τους αγρότες

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Του ζήτησε να σκεφθεί πώς είναι η κατάσταση για τους αγρότες στη Θεσσαλία. Τόνισε δηλαδή ότι με δεδομένη την ακρίβεια, θα γίνουν οι αγρότες στη Θεσσαλία οι πρώτοι κλιματικοί μετανάστες; Θα εγκαταλείψουν τον τόπο τους για πάντα, διερωτήθηκε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν δόθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά. «Η κλιματική κρίση δεν είναι έννοια αυθαίρετη, είναι μια νέα πραγματικότητα, μια σκληρή πραγματικότητα, που απαιτεί λύσεις», είπε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση άργησε να σταθεί δίπλα στους πληγέντες, τονίζοντας ότι ένα στρατηγικό σχέδιο απαιτεί διαφάνεια και διάλογο. «Χρειαζόμαστε ένα νέο διάλογο με τους πολίτες», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Στάθηκε στις προϋποθέσεις - παρεμβάσεις της Νέας Αριστεράς

  • Φορέα που θα διαβουλευτεί την όποια μελέτη και θα την υλοποιήσει σε βάθος 10ετίας
  • Αναγνώριση ότι ο κάμπος της Θεσσαλίας αντιμετώπιζε δομικά προβλήματα
  • Αποκατάσταση της παραγωγής χωρίς την ανθεκτικότητα των υποδομών είναι κενό γράμμα
  • Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην περιοχή θα πρέπει να είναι ενταγμένες στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Στη Θεσσαλία υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που βρίσκονται σε αναγκαστική αγρανάπαυση. Η γη της Θεσσαλίας απειλείται με εκποίηση, είπε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας θα είναι καταστροφικές.

Η καταστροφή της Θεσσαλίας αποτελεί μια κρίση που κάποιοι επιτήδειοι θα μετατρέψουν σε ευκαιρία κερδοσκοπίας σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας, είπε, φοβούμενος ότι αυτό θα γίνει με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Λέγεστε Νέα Αριστερά αλλά...

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Νέα Αριστερά έχει υιοθετήσει όλες τις παλιές συνήθειες της Αριστεράς από την οποία προέρχεται. «Η πολιτική δεν είναι εκθέσεις ιδεών. Η πολιτική είναι εφαρμόσιμα μέτρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγουμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ανακοίνωσε πέντε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για τους αγρότες μας.

«Θέλω να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στις εξαγγελίες μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον κ. Χαρίτση. «Η κυβέρνηση κάνει πολύ συγκεκριμένες επιλογές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Οι κτηνοτρόφοι μας μένουν στα χωριά μας, είπε και κάλεσε τον κ. Χαρίτση να δει πόσα προβλήματα αποφεύχθηκαν. Μίλησε για τους μελισσοκόμους, τους οποίους κάλεσε να συζητήσουν για να βρεθεί λύση στις παράνομες νοθεύσεις μελιού κ.λπ.

Στάθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζοντας ότι χρειάζονται ίσοι κανόνες και τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το ελληνικό προϊόν. «Η φέτα είναι φέτα. Οι προδιαγραφές αυτές σημαίνει και μια συγκεκριμένη τιμή», είπε.

Είμαστε κυβέρνηση, κρινόμαστε κάθε στιγμή, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ξέρουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν δικαιολογημένα αιτήματα. «Δεν θα τους κοροϊδεύσουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικές ειδήσεις