ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης από Ουάσινγκτον: «Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα»

Γεραπετρίτης από Ουάσινγκτον: «Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα»
AP.

«Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, στη συνεργασία του πέμπτου στρατηγικού διαλόγου», τόνισε ο Γιώργου Γεραπετρίτης, μιλώντας από την Ουάσινγκτον.

Ολοκληρώθηκε η αποψινή (09/02) κοινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Σας ευχαριστώ όλους και εσένα, Γιώργο. Αισθάνομαι ευγνώμων για τη συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ άλλοτε. Αυτός είναι ο 5ος στρατηγικός διάλογος, είχα επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα.

Οι χώρες εργάζονται μαζί για σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Με την πώληση των F–35, χτίζουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους δύο λαούς. Συνεργαζόμαστε και για την κλιματική αλλαγή και τώρα, πάμε ένα βήμα παρακάτω με τη συμφωνία διαστημικής συνεργασίας. Όπως είπε ο Πλάτωνας, “η αστρονοµία αναγκάζει την ψυχή να κοιτάξει ψηλά, και µας οδηγεί από αυτόν τον κόσμο σε έναν άλλον”.

Χτίζουμε περισσότερες δυνατότητες για όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα μοιράζεται το ίδιο όραμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 33 κράτη για ασφάλεια, ειρήνη και αξιοπιστία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν.

«Αρχικά, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα πέντε μέλη που “έχασαν” τη ζωή τους, εχθές (09/02) έπειτα από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, στη νότια Καλιφόρνια. Η σημερινή (09/02) συνάντηση και η υπογραφή της συμφωνίας “Artemis” σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Αυτός αποτελεί το μέσο, ώστε να ορίσουμε το όραμα και να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες.

Ο στρατηγικός διάλογος βασίζεται στις κοινές αξίες. Σήμερα, είναι σημαντική η υπογραφή Συμφωνίας Διαστημικής Συνεργασίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη γη, αλλά επεκτείνεται και στο διάστημα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, σε αυτήν συνύπαρξη, δεδομένων των διεθνών προκλήσεων.

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, επιθυμούμε να περιορίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Τον Απρίλιο, φιλοξενούμε το συνέδριο Ocean στην Αθήνα. Θα στηρίξουμε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συμφωνία για τα F–35 αντανακλούν τις σχέσεις μας, επιζητούμε και συμβάλλουμε στη σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνοαμερικανική διασπορά είναι η σύνδεση των δύο λαών. Η συνάντηση με τον Τζον Κέρι ανέδειξε πολλά κοινά σημεία και απόψεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων.

Οι θεματικές που καλύπτει ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος:

Οι περιφερειακές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Η άμυνα και ασφάλεια.

Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Η ενέργεια και το περιβάλλον.

Η εφαρμογή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Οι δεσμοί μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών.

Σχετικές ειδήσεις