Γεωργιάδης: Σε ένα μήνα ξεκινούν τα απογευματινά ιατρεία - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος

Τα βήματα για τη μεταρρύθμιση στα απογευματινά χειρουργεία ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας

Γεωργιάδης: Σε ένα μήνα ξεκινούν τα απογευματινά ιατρεία - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος
3'

Το σχέδιο για τη δυνατότητα των κλινικών του ΕΣΥ να διοργανώνουν και απογευματινά χειρουργεία ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ. Η διέξοδος των απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί στο τέλος και από τους πολίτες και από τους γιατρούς, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. «Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν» σημείωσε επιπροσθέτως.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι θα υπάρξει βελτίωση στον χρόνο των ραντεβού με τα απογευματινά ιατρεία από τον σημερινό μέσο χρόνο. Mέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή, ανέφερε.


Δείτε live

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως σκοπός του υπουργείου είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών. «Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο» διευκρίνισε και σημείωσε καταληκτικά: «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, θα έχιε μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας».

Τέλος, εκτίμησε πως τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα μέτρο που θα «θεραπεύσει» τις ελλείψεις προσωπικού. Απαντώντας στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία, απάντησε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή