ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Τέρμα η συζήτηση για τα ομόφυλα – Πάμε σε ευρωεκλογές

Νέα Δημοκρατία: Τέρμα η συζήτηση για τα ομόφυλα – Πάμε σε ευρωεκλογές

Αλλαγή γραμμής από τη ΝΔ, μπαίνει σε τροχιά ευρωεκλογών – Μεγάλη η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τη φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ξεπέρασε με τις μικρότερες «απώλειες» τις ρωγμές στην κομματική ενότητα με το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Για όσους επιμένουν να ποντάρουν στην αμφισβήτηση της κυβερνητικής συνοχής το Μαξίμου στέλνει μήνυμα: «Όποιος αμφισβητεί, ας κάνει πρόταση μομφής».

Η κυβέρνηση βάζει πλέον στο κάδρο το κλείσιμο των μετώπων με τους αγρότες και τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στόχος είναι να έχει δημιουργηθεί, για τον πολιτικό χρόνο που θα κυλήσει από τον Μάρτιο και μετά, ένας καθαρός διάδρομος έως τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει τους αχρείαστους αντιπερισπασμούς και με το Κυριακάτικο μήνυμά του κατέστησε σαφές ότι: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει «μονοθεματική» ατζέντα, προφανώς. Όμως ελπίζω πως όσοι παρακολουθούν το έργο μας, όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις ειδικά, έχετε ίσως εκτιμήσει το γεγονός ότι δίνουμε πολλές μάχες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με την ίδια επιμονή».

Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή επιβεβαιώνει άλλη μία δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Opinion Poll, ενώ παράλληλα καταγράφεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, με το ΠαΣοΚ να παραμένει δεύτερο κόμμα, χωρίς ωστόσο τα προσδοκώμενα οφέλη.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της Ν.Δ. από το δεύτερο ΠαΣοΚ-που εδραιώνει τη διαφορά από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ- είναι στις 21,2 μονάδες.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, παρατηρείται ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που συγκεντρώνει το 36,2% των προτιμήσεων, με το ΠαΣοΚ, να ακολουθεί με 15% και το ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα με ποσοστό 12%.

Το ΚΚΕ είναι τέταρτο με 9,5%, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί με 8,7. Το κόμμα Νίκη είναι στο 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 3,6%, ενώ ποσοστό που τους θέτει εκτός Βουλής συγκεντρώνουν οι Σπαρτιάτες έχοντας 2,5%, η Νέα Αριστερα με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι μέχρι τις κάλπες τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για τη ΝΔ και ότι ο χρόνος θα λειάνει τις γωνίες στην δυσφορία που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ενδιαφέρον η ανάλυση του διευθυντή ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρία Ζούπη, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη του ερχόμενου Ιουνίου θα κινηθεί σε μεγαλύτερα ποσοστά τον Ιούνιο από εκείνα που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019.

Όπως είπε στο Real fm, δεν βλέπει φθορά της κυβέρνησης σε βάθος χρόνου από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ όπως ανέφερε, από τις μετρήσεις που έχει διενεργήσει τις τελευταίες ημέρες, η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται από το 33,5% μέχρι το 36%, δηλαδή από μισή μονάδα έως και δυόμισι μονάδες πάνω από το 33% που είχε πάρει το 2019.

Η ΝΔ εμφανίζει μία μείωση της συσπείρωσής της, η οποία καθ’ όλο σχεδόν το διάστημα της προηγούμενης πενταετίας είχε διατηρηθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, κοντά στο 80%. Κατά τις εκτιμήσεις όμως των περισσότερων ερευνητών, η υποχώρηση αυτή δεν τροφοδοτεί τα άλλα κόμματα, αλλά κυρίως το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σε κάθε περίπτωση κόμμα και κυβέρνηση με βάση τα μηνύματα Μητσοτάκη από την κοπή της πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού, αλλάζουν επίπεδο της εκλογικής εγρήγορσης καθώς ο πήχης έχει μπει ψηλά και για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Είναι ξεκάθαρο ότι μέσω της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου θα γίνουν κινήσεις επαναπροσέγγισης με κοινά και ακροατήρια που αντιτάχθηκαν στην παρέμβαση για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται δηλαδή για μια νέα εκδοχή της ισορροπίας όπως την έχει περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στο προοδευτικό κέντρο και στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό με την παραδοσιακή δεξιά. Στο μωσαϊκό των επερχόμενων εκλογών έχει μπει από τη Δευτέρα και η ψηφίδα της λειτουργίας της πλατφόρμας, μέσω της οποίας, οι Έλληνες της διασποράς αλλά και οι εκλογείς εντός της ελληνικής επικράτειας μπορούν να κάνουν την αίτησή τους για να ψηφίσουν επιστολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ΝΔ είναι εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί και η λίστα με τους γαλάζιους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το σταυρό στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ώθηση στον εκλογικό μαραθώνιο αναμένεται να δοθεί και από το συνέδριο του κόμματος το οποίο συμπίπτει με την επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.