Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRACK, ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΡΙΑΛΙΤΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι έτοιμοι για μάχη: Το μήνυμα Τσίπρα υπέρ Όλγας, η «πατερίτσα» του Παππά και οι εκλογές

syriza
Photo: Εurokinissi

Το δίλημμα είναι αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ελπίδα να παραμείνει η παράταξη της κυβερνώσας Αριστεράς που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας ή θα μετατραπεί σε μια «μονοπρόσωπη ΕΠΕ», με πολιτικό περιεχόμενο που θα αφορά τις ψυχαγωγικές εκλογές;

 

Την αντίστροφη μέτρηση για την τελική σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία τα μέλη του θα αποφασίσουν για τη φυσιογνωμία του από εδώ και πέρα, ξεκίνησε η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη ότι θα είναι παρούσα στη διαδικασία εκλογής προέδρου, που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν όσες και όσοι αποφασίσουν να βρεθούν στις κάλπες, το μεταφέρουν οι ίδιοι οι απλοί σύνεδροι στις συζητήσεις τους μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου. Θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ελπίδα να παραμείνει η παράταξη της κυβερνώσας Αριστεράς που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας ή θα μετατραπεί σε μια «μονοπρόσωπη ΕΠΕ», με πολιτικό περιεχόμενο που θα αφορά τις ψυχαγωγικές εκλογές;

Ωστόσο, αν κι εφόσον τελικά η Κουμουνδούρου στήσει κάλπες, καθώς εκκρεμεί η παρέμβαση του Νίκου Παππά και προσώπων της επιρροής Κασσελάκη που ζητούν απόφαση από το Συνέδριο για να μη γίνουν εκλογές, το μεγάλο ζήτημα θα είναι ο τρόπος που αυτές θα διεξαχθούν.

Η πλευρά της ηγεσίας θέλει διαδικασίες fast track, με εκλογική διαδικασία που θα παραπέμπει σε ριάλιτι παιχνίδι, με την μεριά της Όλγας Γεροβασίλη να θέτει ως προαπαιτούμενο το αδιάβλητο της διαδικασίας, δηλαδή μόνο με φυσική παρουσία.

Μήνυμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει την «ευλογία» του στην υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη και δεν το κρύβει. Ήταν, άλλωστε, σαφές από την παρέμβαση του ότι πιστεύει πως η κατάσταση στο κόμμα που υπό την καθοδήγηση του έφτασε από το 3% στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει φτάσει στο μη παρέκει.

Ωστόσο, η παρουσία των δύο στενότατων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, του διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου και του διπλωματικού συμβούλου του, Βαγγέλη Καλπαδάκη, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ερμηνεύτηκε ως ένα σαφές μήνυμα στήριξης από την πλευρά Τσίπρα.

Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης μπορεί να παρακολούθησε και ορισμένες ακόμα ομιλίες, όμως ο Μιχάλης Καλογήρου άκουσε μόνο τα όσα είχε να πει η Όλγα Γεροβασίλη και στη συνέχεια αποχώρησε. Μπορεί να έτυχε…

Σε θέση μάχης ο Κασσελάκης

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, προετοιμάζεται για μάχη. Και από ότι φαίνεται, είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να επικρατήσει σε αυτή τη νέα εσωκομματική αναμέτρηση. Φάνηκε, άλλωστε, από την κινητοποίηση που υπήρξε ανάμεσα στους διορισμένους και όχι εκλεγμένους -ως επί το πλείστον- συνέδρους που στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει η Όλγα Γεροβασίλη.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, επί δυόμισι ημέρες, δεν πλησίασε στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, όλως τυχαίως βρέθηκαν εκεί το απόγευμα του Σαββάτου. Ο σκοπός τους των παριστάμενων ήταν σαφής. Να προβοκάρουν την ομιλία της υποψήφιας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με αποδοκιμασίες -ευτυχώς από λίγους-, προφανώς με κεντρική καθοδήγηση.

Πάντως, την ώρα που οι πρωταγωνιστές της συλλογής υπογραφών και υποστηρικτές της πρότασης για να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ανήκουν στον ευρύτερο προεδρικό κύκλο, από το περιβάλλον του προκύπτει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί διακαώς να στηθούν οι κάλπες.

Όπως φαίνεται, οι σκέψεις του συγκλείνουν στη λογική της μια «ζαριάς». Ή τα παίρνω όλα ή τα χάνω όλα. Ενδεχομένως και να θεωρεί θεμιτό το να χάσει από τον Αλέξη Τσίπρα - διότι αυτόν πιστεύει πως έχει απέναντι του. Αν, όμως, κερδίσει, σκοπεύει να τα αλλάξει όλα. Προς ποια κατεύθυνση, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.

Εκλογές «ριάλιτι» θέλει ο Κασσελάκης

Από την παρέμβαση που πραγματοποίησε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, κατέστη σαφές ότι στόχος του είναι μια διαδικασία εξπρές. Θέλει να στηθούν οι κάλπες στις 10 Μαρτίου και η διαδικασία να είναι υβριδική. Δηλαδή και με φυσική παρουσία, αλλά κα ηλεκτρονικά. «Σαν ριάλιτι σόου», όπως περιπαιχτικά αναφέρουν από τη «φρουρά Τσίπρα».

Από την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Το διευκρίνισε και η ίδια η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, σε συζήτηση που είχε το βράδυ του Σαββάτου, με δημοσιογράφους.

«Δεν θυμήθηκε κάτι ο πρόεδρος. Υπάρχει καταστατικό», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις fast track διαδικασίες, όσο και το ενδεχόμενο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει μόνο με κάλπες και φυσική παρουσία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, «όπως ακριβώς συνέβη και με τη δίκη του εκλογή».

Σε πιο σκληρή γραμμή ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, που ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση το καταστατικό του κόμματος, δηλαδή με προεκλογική περίοδο τουλάχιστον ενός μήνα, με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου της διαδικασίας και της ταυτοπροσωπίας, «αλλιώς θα γίνει Κούγκι».

Η «πατερίτσα Παππά»

Κι ενώ οι δύο «μονομάχοι» βρίσκονται σε θέση μάχης, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα διεξαχθεί αυτή η αναμέτρηση. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά η κίνηση του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου, που ζητούν να μη γίνουν εκλογές.

Θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση θα μπει σε ψηφοφορία και οι εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα είναι και πλειοψηφική στο σώμα των συνέδρων. Επομένως, εκλογές δεν θα διεξαχθούν.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη στηρίζουν πρόσωπα που βρίσκονται στον ευρύτερο προεδρικό κύκλο, κόντρα στη βούληση του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που ορισμένοι το ερμηνεύουν ως «δίπορτο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το να βάζει ο Κασσελάκης τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα, να το κρίνετε εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σχετικές ειδήσεις