ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι «δείχνουν» το περιβάλλον Κασσελάκη ως υπεύθυνο για τα νομικά μπλεξίματα του προέδρου

Στέφανος Κασσελάκης
Intime News

Προφανώς στρέφονται εναντίον του στενού περιβάλλοντος του, που φρόντισε να ανοίξει το όλο θέμα, με την ακατανόητη διαρροή για το δάνειο που έκανε, παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Σε πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, χρεώνουν έμπειροι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ τα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος τους, σχετικά με τα δικά του οικονομικά, αλλά και εκείνα του κόμματος.

Πρόσωπα που σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε κάποια εσωκομματική «αντιπολιτευόμενη» ομάδα, αλλά στηρίζουν έμπρακτα τον Στέφανο Κασσελάκη, θεωρούν πως κάτι που ξεκίνησε ως επικοινωνιακό παιχνίδι, μπορεί να εξελιχθεί σε λαίλαπα για εκείνον, αλλά και ολόκληρη την αξιωματική αντιπολίτευση.

Λάθος γραμμή

Η γραμμή της επίθεσης προς τη Δικαιοσύνη και η σύγκριση με άλλες περιπτώσεις -όπου όντως άργησε να κινηθεί με τη ταχύτητα που έπρεπε να το πράξει- που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρείται η ενδεδειγμένη από αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Υποστηρίζουν ότι η σωστή αντιμετώπιση ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του κόμματος. Έπρεπε, λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, να ειπωθεί πως η έρευνα της Δικαιοσύνης προφανώς και είναι ευπρόσδεκτη και πως αν όντως υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα, τότε αυτό θα λυθεί άμεσα.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί το κόμμα τους να έχει φιλοδοξία να κυβερνήσει και παράλληλα, ο πρόεδρος του να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά. Άλλωστε, εκείνος είναι ο ελεγχόμενος στην προκειμένη περίπτωση.

Και προφανώς στρέφονται εναντίον του στενού περιβάλλοντος του, που φρόντισε να ανοίξει το όλο θέμα, με την ακατανόητη διαρροή για το δάνειο που έκανε, παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτή άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και έστρεψε πάνω στον πρόεδρο του κόμματος την προσοχή της Δικαιοσύνης.

Απάντηση Φλωρίδη

Ο Γιώργος Φλωρίδης, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε προς τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε τους δικαστικούς λειτουργούς. Μιλώντας στον Real FM, υποστήριξε πως από τη στιγμή που υπάρχουν υποψίες για παράβαση του νόμου, αυτές είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν την υπόθεση.

«Η περίπτωση του κυρίου Κασσελάκη, ήταν μια αντίδραση όχι θεσμική (…) Από την πλευρά του κυρίου Κασσελάκη, είδα μια αντίδραση που επιχείρησε να πολιτικοποιήσει και να κομματοποιήσει το θέμα (...) Νομίζω οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τι λένε νομικοί για Κασσελάκη

Στελέχη πρώτης γραμμής της Κουμουνδούρου, τα οποία έχουν και πλούσια νομική γνώση και εμπειρία, όπως ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα για τον πρόεδρο τους. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν (ίσως και να παραμένει) φορολογικά κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άρα, στη δική του περίπτωση, η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εμπίπτει στην κατηγορία του «εξωτερικού», αλλά της χώρας όπου διέμενε και φορολογούνταν μόνιμα.

Πάντως, άλλοι νομικοί με πολιτική εμπειρία, όπως ο Κώστας Χρυσόγονος, που μίλησε στα «Παραπολιτικά», θεωρούν ότι υπάρχει όντως μεγάλο νομικό ζήτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Από την άλλη, όμως, εκτιμά ότι ο νόμος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι αντισυνταγματικός, επομένως, θα υπάρχει το πολιτικά οξύμωρο ότι θα πρέπει ο νυν πρόεδρος να προσφύγει κατά μια νομοθετικής ρύθμισης του κόμματος του.

«Γαλάζια» ερωτήματα

Αν και από την κυβερνητική πλευρά έχουν επιλέξει τα στοχευμένα χτυπήματα κατά του Στέφανου Κασσελάκη, προς ώρας, είναι δεδομένο ότι θα ανεβάσουν σταδιακά την ένταση της σύγκρουσης για τα οικονομικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Action24, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον δημόσιο διάλογο, τα οποία και στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσουν «όπλα στη φαρέτρα» του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης, δεν στάθηκε μόνο στην ύπαρξη της εταιρίας «OSIOS», αλλά ζήτησε να μάθει και τις δραστηριότητες της. Επίσης, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί και άλλες εταιρίες στις ΗΠΑ και γενικά στο εξωτερικό, όπως και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συντρόφου του και το αν κατέχει εκείνος οffshore εταιρίες.

Ξεκίνησε η αναδιάρθρωση των κομματικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ξεκινάει και η επιχείρηση ανασυγκρότησης των κομματικών Μέσων Ενημέρωσης. Πρώτο «θύμα» των επερχόμενων αλλαγών, αναμένεται να είναι η ιστοσελίδα Left.gr, η οποία μετά από 14 χρόνια παρουσίας, θα αποτελέσει παρελθόν.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς στους -λιγοστούς- εργαζόμενους έχει προταθεί είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στο site της «Αυγής», είτε στην αναβαθμισμένη σελίδα του κόμματος. Η απόφαση αυτή απλά θα υλοποιηθεί αυτές τις ημέρες, καθώς είχε ληφθεί πριν από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα.