ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια κοινά στοχεύει ο Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές

Ποια κοινά στοχεύει ο Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές

Η πρωτιά των ηττημένων της αντιπολίτευσης και ο στόχος της ΝΔ για καθαρή συσπείρωση

 

Έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό εν όψει της ευρωκάλπης οι επιλογές της ΝΔ δεν είναι αρκετές για να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019.

Το κυβερνών κόμμα μπορεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστά που αγγίζουν τις 20 μονάδες, όμως το ζητούμενο είναι άλλο. Αυτό που ενδιαφέρει την Πειραιώς είναι να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης της γαλάζιας παράταξης τα οποία φαίνεται να έχουν αποδυναμωθεί τόσο λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία, όσο και λόγω της χαλαρότητας της ψήφου που παραδοσιακά υπάρχει στις ευρωεκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έτσι κι αλλιώς δεν έχουν δομήσει κάποια παράσταση νίκης και έχουν εγκλωβιστεί στο αφήγημα ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα της 2ης θέσης. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων». Συνεπώς η ΝΔ δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση. Χρειάζεται να βρει διεγερτικό για να ξεσηκώσει τόσο τον κόσμο της δεξιάς, όσο και τον κόσμο του Κέντρου που επικροτεί τα νομοσχέδια που πέρασε η ΝΔ.

Πρώτα απ’ όλα η ΝΔ κάνει focus στη νεολαία και γι’ αυτό η κυβέρνηση προτάσσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την Παιδείας ως “εκσυγχρονισμό” και “μεταρρύθμιση” με την οποία υποστηρίζει ότι συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των περισσοτέρων νέων ανθρώπων που θέλουν να έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών. Πάνω σε αυτό τον καμβά από το συνέδριο της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ. Η αύξηση αφορά τους φοιτητές σε περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από το νέο ακαδημαϊκό έτος και όχι αναδρομικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση και στο ειδικό κοινό των αγροτών που έτσι κι αλλιώς έδωσε τεράστια ποσοστά στη ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.

Ο πρωθυπουργός μόλις πάρει στα χέρια του το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί εκ νέου με τους συγκεκριμένους αγρότες, αλλά και με αρκετούς φορείς από τον κάμπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία ήταν η μόνη περιφέρεια την οποία η ΝΔ έχασε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ρισκάρει να ξαναχάσει ποσοστά από την περιοχή. Η Πειραιώς θέλει να δείξει στους αγρότες ότι αφουγκράζεται τα αιτήματα τους, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων όμως.

Σημείο ορόσημο θα είναι το 15ο συνέδριο του κόμματος το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια της ΝΔ και το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο. Το γαλάζιο συνέδριο δεν θα είναι εκλογικό ούτε θα υπάρξουν αλλαγές καταστατικού. Θα είναι πανηγυρικό για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, και θα δώσει μια πολιτική ντόπα ως ευκαιρία συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης.

Με αφορμή μάλιστα τα όσα θλιβερά έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ταε Κβο Ντο κομματικά στελέχη της ΝΔ είναι βέβαιοι ότι το συνέδριο της κεντροδεξιάς παράταξης θα στείλει μήνυμα σοβαρότητας και καθαρής ενότητας.